Ugrás a tartalomra

Pótfelvételit tartottak a Szabadkai Zeneiskolában

2023.08.29
12:42
2023.08.29
16:39
Forrás
Pannon RTV
A betöltetlenül maradt helyekre lehetett felvételt nyerni.

A gyerekek életkoruktól függően kezdenek el játszani bizonyos hangszereken: a 9 évesek és ettől fiatalabbak hegedűn, brácsán, csellón, gitáron, tamburán, zongorán, harmonikán és fuvolán játszhatnak. A 11 évesek már oboa, klarinét, szaxofon, kürt, trombita, harsona és orgona közül választhatnak. Népi ének szakra a 10 éven felüliek járhatnak, szólóénekre pedig a lányok 13, a fiúk 16 éves koruktól. A szolfézs kötelező tantárgy a hangszer mellett, amellyel már a zeneóvodában megismerkednek a gyerekek és végigkíséri őket a középiskola végéig.  

 Takács Éva, szolfézstanár, Szabadkai Zeneiskola: „A kis gyerekekkel nagyon sokat énekelünk, mondókázunk. Később, amikor elindul a hangszertanulás, akkor is nagyon fontos a szolfézstanulás, mert ott ismerkedünk meg a zenei alapokkal: hangjegyírással, hangjegyolvasással, a zenei képességek fejlesztésével, ami nélkülözhetetlen a hangszertanuláshoz. Ez a két tantárgy tulajdonképp párhuzamosan halad egymással. ” 

A zeneóvodába és az első előkészítő osztályba nem kell felvételizniük a gyerekeknek, viszont a második előkészítő osztályba és az alapfokú zeneiskola első osztályába igen, hogy felmérjék zenei képességüket.  

Cindel Norbert, gitártanár, Szabadkai Zeneiskola: „A felvételi abból áll, hogy amikor bejönnek a gyerekek elénekelnek egy dalt, illetve ritmusokat kell, hogy lejátszanak. Ez alapján eldöntjük, hogy bekerülnek-e az iskolába, milyen hangszerre tudnak kerülni, illetve még azt is elmondhatják, hogy ők milyen hangszert szeretnének. Hiszen, ha épp van hely, üresedés arra a hangszerre, akkor oda kerülnek be.”

Az iratkozás első körét júniusban tartották. A legtöbb betöltetlen hely tambura és harmonika szakon maradt.  

Dragana Nikolić, igazgató, Szabadkai Zeneiskola: „Legtöbb diákunk a zeneóvodában és az I. zenei előkészítő osztályban van. Nagyon sok diák jelentkezett és csak pár hely maradt. A legtöbb hely az általános iskola második és harmadik osztályba indulók körében van, mert ők akkor kezdenek játszani a hangszeren. Azért van ez a fölvételi vizsga.” 

A Szabadkai Zeneiskolába mintegy 750 diák jár.

Szabadkai Zeneiskola
felvételi

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.