Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Régi adósság törlesztése

2021.09.21
19:20
2021.09.21
20:57
Forrás
Pannon RTV
Első világháborús emléktáblákat avattak fel a nagybecskereki katolikus temetőben.

A magyar kormány támogatásával emeltetett emléktáblákon azon elhunyt katonák neve szerepel, akiknek sírjait a múlt század hatvanas éveiben számolta fel a helybeli temetkezési vállalat.

Pannon RTV

Az emléktáblákat Masa Tamás nagybecskereki plébános és Halász Dániel maradéki református lelkész áldották meg. Az első világháborúban Nagybecskereken elhunyt katonáknak a neveit pedig Csömöre Zoltán nagykikindai történész kutatta.

Csömöre Zoltán, történész, Nagykikinda: „Összesen 583 katona nevét tudtuk följegyezni, akik 1914 és 1918 között haláloztak el, helyben. Tehát többségében a kórházakban, tehát a megyei József-kórházban illetve a Császár és a Király tartalékkórház kórtermeiben és kisebb részük pedig a város területén.”

Pannon RTV

A katonák egy jó részének a halálát járványok okozták sokan pedig nem ennek a vidéknek a szülöttei, hanem az egységeknek a mozgása hozta őket erre a térségre. Mint elhangzott a végtisztesség megadása irántuk civilizációs cselekedet.

Pásztor István, elnök Vajdasági Magyar Szövetség: „Azt gondolom, hogy sok olyan emlékhely van, ahol katonai sírok vannak, sok olyan hely van, ahol ehhez hasonló kötelezettséget kell, hogy teljesítsünk. De, hogyha ez itt lehetséges volt, akkor azt gondolom, hogy lehetséges mindenhol máshol, ha megvannak azok a helybéli emberek, akik itt megvoltak, akik a szívükön viselik ezt az ügyet.”

Pannon RTV

1963 októberében a város elvette a temetőt a katolikus egyháztól és gyorsan, már 1964 elején felszámolták a katonatemetőt.

Tietze Jenő, nyugalmazott plébános, Nagybecskerek: „Ha szomorú örömmel van tele a szívem, és valamennyiünknek, akik ma itt összegyűltünk, hogy mégis sikerült egy, remélem maradandó, emlékművet állítani, a neveikkel együtt, akik itt nyugodtak. És kívánom mindannyiunknak, hogy az örök hazában, a jó Isten színe előtt találkozzunk velük. Ott a jó Isten majd letöröli a szemünkről a könnyeinket.”

Pannon RTV

Az eseményen jelen volt Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere is: „Elég csak megnézni az emlékműveinket a város területén, azt, hogy hány név szerepel azokon. Mindaz az emberi tragédiákról tanúskodik. Ezért azokat időnként meg kell néznünk, hogy ilyesmi soha ne ismétlődjön meg.”

Pannon RTV

Az emlékhelyen koszorúzott Magyarország belgrádi nagykövetsége, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a politikai pártok közül pedig a VMSZ és a VMDK helyezte el a kegyelet virágait.

Nagybecskerek
katona
emléktábla
Saša Santovac
Tietze Jenő
Pásztor István

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.