Ugrás a tartalomra
FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljevic

A robbanásszerű növekedés időszaka

2020-03-29
18:34
2020-03-29
21:08
Forrás
Szebiai RTV
Most lép be Szerbia abba az időszakba, amelyben más országok esetében robbanásszerűen megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma, hadiállapotban vagyunk - jelentette ki Predrag Kon.

A járványügyi szakember a mai vírussal kapcsolatos sajtótájékoztatón leszögezte, a szakemberek támogatnak minden olyan intézkedést és döntést, amely az emberek közötti kapcsolatok csökkentésére irányulnak. A koronavírus mindannyiunk számára kihívás, ezért a társadalom összefogására van szükség - tette hozzá. Minden döntés, amelyet az állam hoz, előzetes szakmai egyeztetés után történik - mondta a járványügyi szakember.

Kon elmondta, nem szeretnék megengedni, hogy Szerbiában is kialakuljon az olaszországi vagy a spanyolországi helyzet a koronavírussal összefüggésben. A járványügyi szakember leszögezte, az előttünk álló időszak kulcsfontosságú, a legnehezebb hetek állnak Szerbia előtt a koronavírus elleni védekezés szempontjából. Hozzátette, ezekben a hetekben ugyanis drasztikusan emelkedhet a fertőzöttek száma Szerbiában. Leszögezte ugyanakkor, hogy az eddigi növekedés szerencsére nem volt akkora, amekkorát vártak, ez pedig jó hír. Kon szerint azonban a helyzetet napról napra követni kell. Arról is beszélt, hogy hamarosan melegebb, naposabb időszak köszönt be időjárás szempontjából térségünkbe, ekkor pedig a vírussal valami történhet. Az ugyan még nem világos, hogy pontosan mi, de a szakemberek azt várják, hogy talán csökkenhet a terjedési potenciálja. Azt is elmondta, hogy azzal, hogy egyre több személy lehet a hordozója a vírusnak, növekszik a fertőzésveszély is.

Predrag Kon
robbanásszerű
járvány
koronavírus

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.