Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Sütikkel, kenyérrel jótékonykodik a Caritas

2021.09.20
14:44
2021.09.20
19:00
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt a Blaha Lujza Cukrászda és az Öt Kenyér Pékség a valamikori Zvezda Mozi helyiségeiben.

A Szabadkai Caritas szociális vállalkozásának célja úgy jótékonykodni, hogy közben adalékmentes, hagyományos módon készült kenyeret és cukrásztermékeket kínáljon a szabadkaiaknak. Ez a projektum olyan 15 személyt segített munkához, akik hátrányos helyzetben vannak a munkaerő piacon.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A pékségben természetes alapanyagokból, hagyományos módon, adalékanyag felhasználása nélkül sütik a kenyeret és más péksüteményeket: rozslisztből, tönkölybúzából. Emellett gluténmentes termékek is lesznek, egyelőre kisebb választékban, amit majd később bővítenek.

Paskó Csaba, a Blaha Lujza Cukrászda és az Öt Kenyér Pékség igazgatója: „Egy élő galériává szeretnénk majd folyamatosan átalakulni, hogy akik ide eljönnek, ne csak az ízekben gyönyörködjenek, hanem a szemüknek is legyen mit látni. Egy polgári cukrászda, ahol lehet közéletről, politikáról, kultúráról beszélgetni, és olyan hely, ahol az ember jól érzi magát.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

6-7 évvel ezelőtt született az ötlet, hogy a Szabadkai Caritas szociális vállalkozásba kezdjen. Összesen 200 ezer euró támogatást kaptak a beruházásra. A fő támogató az ausztriai Caritas és az ottani Fejlesztési Alap volt, amelyek képviselői a megnyitóra is eljöttek.

Ric Gábor, igazgató, Szabadkai Caritas: „Olyan embereket foglalkoztatunk, akik nehezebben találnak munkát, vagy nehezebben tudnak a munkahelyen megmaradni, és ezáltal szeretnénk ezeket az embereket segíteni, hogy ne szociális esetek legyenek, hanem aktív részei a társadalmunknak. És az a pénz, amit ők megkeresnek, az egy becsületes fizetés szeretnénk, hogy legyen.”

Ami ezen felül marad, azt az épület többi részének a felújítására, és más szükséges beruházásokra fordítják. Amikor már minden meglesz, azután a nyereség egy része átkerül az alapítóhoz, a Szabadkai Caritashoz, és élelmiszercsomagokra valamint másfajta támogatásokra fogják fordítani.

Szabadka
Caritas pékség
Caritas
Paskó Csaba
Ric Gábor
Blaha Lujza Cukrászda
Öt Kenyér Pékség

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.