Ugrás a tartalomra

Szabadka belvárosa is tele van migránsokkal

2022.11.14
17:12
2022.11.14
20:46
Forrás
Pannon RTV
Rendszeresen utalnak pénzt a Szabadkán tartózkodó illegális bevándorlók többségének az Európai Unió országaiból, leginkább Franciaországból, Németországból és Olaszországból.

A pénzt a migránsok már az uniós országokba bejutott rokonai küldik, mondják a szabadkai pénzváltók tulajdonosai, ahol az összeget kizárólag érvényes útlevél felmutatásával fizetik ki. A legtöbben török és tunéziai úti okmánnyal rendelkeznek. Továbbra is sokaknál vannak különféle névtelen bankkártyák is.

A múlt héten a szabadkai befogadóközpont környékéről, az egyik illegális migránstáborból hat autóbusznyi illegális bevándorlót szállított el a szerbiai rendőrség a dél-szerbiai preševói befogadóközpontba. Akkor a szabadkai Köztisztasági Közvállalat munkatársai megtisztították ezt a terepet is. Lerombolták a sátortábort, illetve összegyűjtötték a szemét nagy részét. Azóta kezdenek visszaszivárogni ide az illegális bevándorlók. Egy kisebb csoport már süt-főz, az ebédet készíti, tehát megjelentek újra a befogadóközpont környékén is az illegális bevándorlók.

A befogadóközpontban most éppen annyian vannak, amennyi annak normál kapacitása, azaz legfeljebb kétszázan. De időközben a nádas nehezebben hozzáférhető részén újabb, több kisebb illegális sátortábort alakítottak ki a hívatlan vendégek. Az egyik nagyobb sátor tetejére a szerb lobogót tűzték ki.

Egy iraki migráns egy napja érkezett Szerbiába, Németországba tart:
„- Németországba megyek a családomhoz, hogy igazi életet tudjak élni.
- Próbáltál már átmenni a magyar határon?
- Még nem.
- Mennyibe került az út onnan, ahonnan jöttél Szerbiába?
- Hogy én mennyit költöttem? Nem tudom pontosan. Az étellel, mindenféle költséggel együtt úgy 2 ezer, 1-2 ezer, a jegyek, a kíséret, az étel és minden.
- Vannak irataid, útleveled?

- Nem, valójában nincs, elvették tőlem az útlevelemet Bulgáriában.”

Azt is elmondta, hogy részben az embercsempészek segítettek neki. Hozzátette, vannak emberek, akik csak maguk jönnek, és vannak olyanok, akik az embercsempészekkel.

A migránsok fegyveres összetűzéseiről elhíresült makkhetesi erdő közelében található egy elhagyott, romos benzinkút, ahol ugyancsak sok illegális bevándorló húzta meg magát. Polgári kezdeményezésre, a rendőrség segítségével ezeket a helyiségeket a napokban kiürítették, ötven zsák szemetet gyűjtöttek össze, és kivagdosták az ágakat, a bozótot, hogy a hely átlátható legyen.

Sebők Ferenc, Szabadka: „Voltak ott hamis okmányok, bankkártyák. Különböző bankok, különböző Master és más jellegű, valószínűleg egyszer használtak, mert nem véletlenül dobták el. Igazolványok, hamis úti okmányok, különböző levelek, pénztárcák, tehát minden, ami különböző azonosításra alkalmas lehet.”

Szabadka belvárosa is tele van migránsokkal. A gyorsétkezdék előtt várakoznak, a parkokban pihennek, és a pénzváltók előtt sorakoznak. A pénzváltósok elmondása szerint leginkább a már az unió területére bejutott rokonaik utalnak nekik Franciaországból, Németországból és Olaszországból. Legtöbbjük török vagy tunéziai útlevél felmutatásával veszi fel a nekik küldött pénzt.

migránsok
Szabadka
Szabadkai befogadóközpont

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.