Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szabadkai vörös zóna

2021.04.17
10:30
2021.04.19
10:59
Forrás
Pannon RTV
A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A koronavírussal kapcsolatban általában a száraz híreket halljuk a betegek, és a kórházban ápoltak számát illetően. Szomorúan állapítjuk meg, hogy naponta hányan hunytak el a betegség szövődményeinek következtében. Az orvosok általában csak az egészségügyi intézmények előtt nyilatkoznak. Nos, most nem így történt! Kiderül, mit mondtak a vörös zónában dolgozók, és egy lélegeztetőgépre kapcsolt beteg megrázó vallomását is hallhatják!

A covid-intenzív osztályon jelenleg 18 súlyos koronavírussal fertőzött beteget ápolnak. Ahhoz, hogy ide beléphessen valaki, fel kell, hogy öltse a védőfelszerelést, annak érdekében, hogy megóvja a betegek, az egészségügyi dolgozók és a saját egészségét is.

Itt azok a betegek fekszenek, akiknél a koronavírus valamilyen súlyos szövődményt okozott. Általában kétoldali tüdőgyulladással kerülnek be a kórházba a páciensek, majd időközben súlyosbodik a helyzetük és 10 százalékuk általában a korona-intenzív osztályra kerül. Lélegeztetőgépre vannak kapcsolva, így segítik a légzésüket.

Amint a koronavírussal fertőzött beteg több mint 30 literes légzéstámogatást igényel, vagyis az oxigénszaturáció nem éri el a 95 százalékot, a covid-fertőző osztályokról, illetve a covid-rendelőből egyenesen a covid-intenzív osztályára kerül, mondta el dr. Anita Tikvicki. A Szabadkai Közkórház aneszteziológusa, klinikai gyógyszerésze hangsúlyozta, a koronavírussal való megfertőződés további kockázatot jelent a krónikus alapbetegségben szenvedőknél.

Dr. Anita Tikvicki, aneszteziológus, klinikai gyógyszerész, Szabadkai Közkórház: „Tavaly decemberben kezdtem itt dolgozni. A betegek klinikai kórképe most súlyosabb mint akkor, a páciensek állapota sokkal összetettebb. Több olyan betegünk van, akiknél keringési nehézségek jelentkeznek a vérerek eltömődése, tüdőembólia, infarktus formájában. Számos betegünk szenved heveny veseelégtelenséggel, ennyit decemberben és januárban nem jegyeztünk. Nagyszámú beteg kerül hozzánk. Gyakorlatilag egy pillanatban sincs szabad ágyunk, tehát amikor valakit áthelyeznek, vagy ne adj Isten meghal, a helyére már vár egy újabb beteg.”

Tíz kiképzett ápoló dolgozik itt 12 órás váltásban, segítve a két orvos munkáját, akik folyamatosan ápolják, figyelik a betegek állapotát. 

A februári-márciusi hullámban több a fiatalabb, súlyos szövődményekkel kezelt covid-beteg. Jellemzően most 30-40 év közöttiek - figyelmeztetett dr. Gordana Krtinić, a közkórház igazgatóhelyettese.

A covid-intenzív osztályon lévő súlyos betegek többsége intubálva van, ami annyit jelent, hogy egy műanyag csövet helyeztek a szájon, a garaton, gégén keresztül a légcsőig annak érdekében, hogy megakadályozzák a nyelv hátracsúszását és lehetővé tegyék a beteg hatékony lélegeztetését. Az ilyen betegek teljes altatásban vannak.

A mechanikus lélegeztetőn ébren lévő páciensek közül egy asszony nyilatkozni is akart.

„Nem nagyon hittem, tudtam, hogy van covid, de nem tudtam, hogy ilyen veszélyes.”

A Szabadkai Közkórház négy covid-részlegén pillanatnyilag 143 súlyos beteget ápolnak. Közülük 18 állapota válságos, őket a covid-intenzív osztályon kezelik. A covid-részlegek kapacitása egyébként 220 körüli, ezt eddig nem kellett kihasználni, 200 alatt maradt a betegszám. Az igazgatóhelyettes azonban hangsúlyozta, nem a felszerelés és a betegágyak mennyisége a gond, hanem az orvosok és az ápolók hiánya, valamint a meglévők kimerültsége.

Arra a kérdésünkre, hogy miért engedélyezték, hogy beléphessünk és forgathassunk a kórház vörös covid zónájában, az orvosnő elmondta:

„Hogy tudassuk, hogy ez nem a Marson vagy egy másik bolygón történik, hanem itt nálunk. Általában a kórház előtt állunk, és elmondjuk a statisztikai adatokat, számokat, és mást. Azt gondolom, hogy az embereknek látniuk kell, hogy nem beszélünk bolondságokat. Arra kérem az embereket, hogy ebben az időszakban, amikor így terjed a vírus, tartsák be az óvintézkedéseket. Azok, akik eddig kételkedtek a betegséggel kapcsolatban lássák, mi történik itt, mellettük.”

Gordana Krtinić arra kért mindenkit, hogy vegye fel az oltást, mert észrevételeik szerint sokkal enyhébb a covid-19 betegség lefolyása azoknál, akik felvették akár már legalább az első dózist. 5 ilyen beteg volt eddig a covid-osztályukon, akik közül senki sem halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Szabadka
kórház
covid-részleg
koronavírus
beteg
ellátás
lélegeztető

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.