Ugrás a tartalomra

Szabadkára látogat Porfirije szerb pátriárka

2023.09.28
16:57
2023.09.28
17:10
Forrás
Pannon RTV
A Bácskai Pravoszláv Egyházmegye védőszentjét, patrónusát ünneplik október 2-án, hétfőn a szabadkai Urunk Mennybemenetele pravoszláv templomban.

A jeles napot Szent Irinej bácskai püspök és a bácskai szent vértanúk ereklyéinek átadásával tartják reggel 9 órától. A szent liturgiát, Porfirije szerb pátriárka mutatja be, a püspökök és az egyházmegye papságának részvételével. Az eseményen a templom háromszáz éves fennállását is megünneplik.

Veljko Vasiljev, presbiter, szabadkai érseki helytartó: „Az idei évtől kezdve más időpontban lesz a Bácskai Pravoszláv Egyházmegye védőszentjének ünnepe. A korábbi években szeptember 19-én ünnepeltük. Ettől az évtől kezdve már új szentek szerepelnek templomunk naptárában, akiket tavaly avattak szentté. Közös ünnepünk van, Szent Irinej bácskai püspök és a bácskai szent vértanúk ereklyéinek átadása, amelyet október 2-án tartunk. Tehát az idei évtől a mi egyházközségünk is ezt a dátumot ünnepli. Városi szinten jelentős évfordulóra kerül sor, amelyre büszkék vagyunk, ez az Urunk Mennybemenetele pravoszláv templom három évszázados fennállása.”

Porfirije
Szerb Pravoszláv Egyház
Szabadka

Most

07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.