Ugrás a tartalomra

Szemetgyönyörködtető keringővel búcsúztak a muzslyai szalagavatón

2024.02.11
12:49
2024.02.11
16:38
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium és a muzslyai Emmausz Fiúkollégium végzőseinek, a szülőknek, a nevelőknek és a két intézmény minden dolgozójának ünnepi eseményét 2016 óta szervezik meg a bánáti faluban.

A kollégiumoknak az idén 5 fiú és 15 leány érettségizője van.

Hálaadó szentmisével kezdődött a szalagavató a Mária Szent Neve plébániatemplomban. Kalapis Sztoján atya megáldotta a szalagokat, amelyeket utána, az Emmausz kollégium tornatermében tűztek fel egymásnak az érettségizők. Nemcsak a kollégisták búcsúztak egymástól, hanem Sztoján atya is elköszönt, mivel a szalézi rend megszünteti a működését a nagybecskereki egyházmegye területén.

Kalapis Sztoján, igazgató, Emmausz Fiúkollégium: „Szép volt. Amit láttam már a próbákon, ahogyan gyakoroltak, és örülök neki, hogy elfogadták és csinálják. Voltak néha nehézségek is, problémák. De az idén nem ütköztünk semmilyen gondba, problémába, hanem minden sikerült. Úgyhogy majd meglátjátok, mikor végigvonulnak, hogy hogyan sikerült az egész.”

A szalagavató bál két évszázados hagyományát Bánátban 2016-ban sikerült újjáéleszteni. Mindenki reméli, hogy még sok évig fennmarad majd ez a hagyomány.

Karl Jenő, igazgató, Szathmáry Karolina Leánykollégium: „Óriási munka előzte meg ezt a fölkészülést. Hónapokkal ezelőtt már elkezdték a lányok a táncot tanulni. Ruhapróba stb., úgyhogy nagyon sok lemondással járt, de lelkesen csinálták. Örömmel csinálják, és ez minket, munkásokat is eltölt, biztonságot ad, hogy igen, ezt folytatni kell a jövőben is. Nagyon szép ünnepség, amit kár lenne hagyni kiveszni.”

Rontó Márta tanárnő közreműködésének köszönve a fiatalok bemutatták a bécsi keringőt, majd következett nagykorúságuk első tánca szüleikkel. A felnőtté válás ünnepe és a búcsú alkalom a kollégiumi évekre való visszatekintésre is.

Babinszki Csaba, érettségiző, Temerin: „Sok mindent megtanultam a kollégiumi éveim alatt. Lelkiekben erősödtem, úgy ahogy nőttem is vele együtt. Nagyon jó a társaság, minden. Sajnálattal bírom közölni, hogy most már itt kell hagyni a kollégiumot. Ez a négy év az életemben nagyon szuper volt. Ha bírnék, még maradnák, lehet, hogy fogok is, lehet, hogy nem.”

A nagybecskereki leánykollégium és a muzslyai fiúkollégium a kezdetekben főleg bánáti fiatalok számára biztosított lakhatást és anyanyelven való továbbtanulási lehetőséget valamelyik nagybecskereki középiskolában. Most már Vajdaság minden részéből vannak növendékeik.

Nagy Emese, érettségiző, Szenttamás: „Amit kaptam ettől a kollégiumtól az igazából a szeretet. Megtanultuk valójában mi is az a közösség és a szeretet. Sok jó emberrel ismerkedhettem itten meg, sok új barátot szereztem. Nagyon hálás vagyok, hogy ebben a kollégiumban lehettem, vagyis lehetek még. Biztos, hogy hiányozni fog ez a kollégium, mivel sok jót kaptunk, mind a nevelőktől, mind Julianna nővértől is. Úgyhogy nagyon örülök, hogy részese lehettem a kollégiumnak.”


A végzősökre vár az érettségi, majd következik a ballagás és az igazi búcsú. Helyükre új kollégistákat várnak, hisz mindkét intézményben van szabad hely. A nagybecskereki középiskolákban pedig őszre is nyílnak magyar tagozatok.

szalagavató
szalagavató bál
bál
Muzslya
Nagybecskerek
Szathmáry Karolina Leánykollégium
Emmausz Fiúkollégium
Kalapis Sztoján
Karl Jenő
Mária Szent Neve plébániatemplom
bécsi keringő
tánc

Most

Népszerű