Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szép kor-e a szépkor? - Mennyibe kerül az idősotthon?

2023.03.23
20:39
Forrás
Pannon RTV
Széles skálán mozog, hogy mennyibe kerül idősek otthonában élni havonta Szabadkán.

Bár a szolgáltatások többnyire mindegyikben hasonlóak, az árlista merőben különböző. Az idősek otthona egyébként egy olyan gondozást nyújtó intézmény, amely az önmaguk ellátására már nem képes személyek elhelyezésére szolgál. Ezekben gondoskodni kell a napi legalább háromszori étkezésről, az ellátott lakhatásáról, valamint a meghatározott szintű egészségügyi ellátásról.

A folyamatosan öregedő társadalmunkban egyre fontosabbá válik az idősek gondozása, ellátása, életminőségük megőrzése. Szabadkán is egyre több nyugdíjas él egyedül és nagy az igény olyan intézményekre, amelyekben emberséges feltételek mellett leélhetik hátralévő életüket. A városban egy állami és több magánkézben működő idősotthon elégíti ki az egyre növekvő igényeket.

Három épületében látja el, a mintegy 400 gondozottját a szabadkai Gerontológiai Központ. Egészséges, fekvő beteg, de pszichés megbetegedésekkel küzdő idős személyeket is gondoznak, azonban csak olyanok juthatnak be az intézményükbe, akik megfelelő terápia mellett szociálisan elfogadható módon viselkednek. Ezen kívül az értelmi fogyatékkal élők elhelyezését is vállalja a szabadkai Gerontológiai Központ. Jelenleg az intézmény központi épületének helyreállítása, felújítása zajlik.

28 ezer dinárba kerül havonta az elhelyezés, illetve az ellátás a szabadkai állami idősotthonban, az egészségesnek számító, független felhasználóknak nevezett gondozottak részére, ha a két, illetve három ágyas szobában való elhelyezést igénylik. Ha valaki az egy ágyas szobát választja, akkor erre havonta 69 ezer dinárt kell kifizetnie.

Ezen kívül havonta egyszer rehabilitációs szakorvos és szükség szerint pszichiáter is végez vizsgálatokat. A lakók gyógytornászok és pszichológus szolgáltatását is igénybe vehetik. Sőt közös tornagyakorlatokon, munka- illetve kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Szerveznek számukra kvíz játékokat, sétákat a közeli parkban és amit a nagykikindai Jakovljević Irénke csakúgy mint a többi társa is a legjobban szeret: bingó játékot.

Csak döntés és elhatározás szükséges ahhoz, hogy valaki az egyik szabadkai magánkézben üzemeltető idősek otthonába vonuljon, mondta el dr. Bagi Boján, az egyik magánotthon igazgatója, ahová negatív PCR teszt felmutatásával az igénylő azonnal be is költözhet. Négy-, három-, két- és egyágyas szobák között lehet választani, sőt 30 négyzetméteres apartmanos ellátásra is lehetőség van. Biztonságot, kellő ellátást és ápolást kapnak ebben az idősotthonban a gondozottak.

Egy orvos, hat nővér, tíz ápoló, egy gyógytornász, négy szakács és három takarító látja el a hetven idős-gondozottat, akik nemcsak Szabadkáról és más szerbiai városból érkeztek, hanem külföldről is. A szabadkai Antonija Milašin fia Kanadában él. Két évvel ezelőtt úgy ítélte meg, hogy a 86 éves édesanyja egyedül már nem tudja kellő képen ellátni magát és idős otthonba helyezte el.

A többgenerációs családmodell megszűnésével, az idősekre már nem mint segítőtársakra tekint a közvetlen környezetük és a társadalom sem. Bár sokan úgy vélik, hogy a szépkorúak életminőségét az anyagi ellehetetlenítés befolyásolja, kutatások azt bizonyítják, hogy ezt inkább a rászorultság-, a kiszolgáltatottság- és a feleslegességérzet eredményezi.
Ha valamilyen oknál fogva idős korukban nem gondoskodhatunk róluk személyesen, akkor lehetőleg olyan intézménybe helyezzük el őket, amelyben új otthonra találhatnak.

idősotthon
Szabadka

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű