Ugrás a tartalomra

Szerbiában évente 50 ezren halnak bele valamilyen szív-és érrendszeri betegségbe

2023.09.26
16:18
2023.09.26
16:24
Forrás
Szerbiai RTV
A világon mintegy 520 millió embert érintenek a szív-és érrendszeri betegségek.

Évente 50 ezren, azaz egy kisebb városnyian halnak bele valamilyen szív-és érrendszeri betegségbe Szerbiában. Szeptember harmadik hetén tartják a Szív napját, amelyet a Szív Világszövetsége kezdeményezett. Ezen a napon a kardiológusok felhívják az emberek figyelmét a dohányfüst káros hatásaira, a szabálytalan vérnyomás és a kevés fizikai aktivitás veszélyeire, valamint a kockázati tényezők ellenőrzésének fontosságára és az egészségesebb életmód kialakítására ösztönöznek minket. Dr. Dragan Simić, a Szerb Kardiológiai Társaság elnöke a Szerbiai RTV-nek elmondta, az országban minden második felnőtt embernek magas a vérnyomása vagy prehipertóniája van.

szív- és az érrendszeri betegségek
Szív napja

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.