Ugrás a tartalomra

Szerbiában kétszer annyi a magán fogorvos, mint az állami

2023.11.20
08:34
Forrás
Szerbiai RTV
Több mint 1000 szerbiai fogorvos vár állásra a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint.

Ha minden lakott területen lenne állandó fogorvos, akkor az embereknek nem kellene több kilométert utazniuk, hogy a megfelelő kezelésben részesüljenek - vélekednek a szakemberek. Aláhúzzák, fontos lenne, ha a fogorvosok visszatérnének az egészségügyi központokba.

A 25 év feletti emberek mindössze 16,5 százalékának van meg minden foga Szerbiában. A 12 éves gyerekek kevesebb mint 40 százalékának egészséges minden foga - derült ki a Batut Közegészségügyi Intézet adataiból. A törött fog nem csak fáj, de rontja a megjelenést és az egészséget is. Ennek megelőzése érdekében a kellő időben kivizsgálásra és kezelésre kellene menniük a polgároknak. Új fogorvosok felvételével gyorsan orvosolni lehetne a problémát, viszont a felszerelések felújítása is sok időbe telik - mondják a szakemberek.

Szerbiában több mint 8000 fogorvos gondoskodik fogaink egészségéről – egyharmaduk állami, kétharmaduk magánszférában – derül ki a Szerbiai Fogorvosi Kamara adataiból.

fogorvos

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű