Ugrás a tartalomra

Táboroznak a gólyák

2023.09.25
17:08
2023.09.25
19:24
Forrás
Pannon RTV
Több mint 30 gólya kezdi meg tanulmányait a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az év kezdete előtt minden évben megszervezik a hagyományos gólyatábort, ahol az oktatás előtt megismerkedhetnek, illetve összebarátkozhatnak az elsőévesek.

Egy hét és az egyetemisták is beülhetnek a padsorokba. Míg a felsőbb évesek már jól kiismerték egymást, addig az elsősök kíváncsian várják, kik is lesznek sorstársaik a következő négy évben. Erre van a gólyatábor, ahol szórakoztató programokon keresztül már az oktatás előtt összebarátkozhatnak. Sok gólyának a tanító szak tetszett leginkább.

Varga Kitti, Hajdújárás: „Én nagyon szerettem az iskolában a tanító nénimet. Már akkor is tetszett ez az egész szakma. Azóta többször is vezettem tábort, és sokat foglalkoztam gyerekekkel. Ez motivált ebben, hogy erre a szakra jelentkezzek.”

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar négy alapképzése közül idén az okleveles óvodapedagógus szakára volt a legnagyobb érdeklődés. A sikeres felvételizők közé tartozik a szabadkai Hanák Valentina is, aki gyermekkori óvónője példáját szeretné követni: „Szerintem nem kell nagyon szigorúnak lenni. Meg kell velük értetni a dolgokat, kedvesnek kell lenni és természetesen türelmesnek. Én is azért szerettem az óvónénimet, amikor kicsi voltam, mert benne ez mind megvolt. Kedves volt, sose kiabált, mindig nyugodt maradt és nekem ez tetszik.”

Kolovity Barbarának a kommunikátor szak vált szimpatikussá: „Az egész, hogy menni kell a Pannonba is gyakornokként és hogy egymással az osztályban kommunikálunk. Az órákról is hallottunk sokat a felsőbb évesektől, izgatott vagyok, várom.”

Nem csak az év közben, hanem a tanulmányok után is fontos, hogy a diákok megtartsák a jó kapcsolatokat egymás között, ezért Hallgatói Önkormányzat tagjai próbálnak minél több közös eseményt szervezni.

Bata Zsombor, elnök, Hallgatói Önkormányzat, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar: „Megtörjük a jeget, mert mind a négy szakunk emberközeli és fontosak a kapcsolatok. Az óvónők, tanítók bármikor fel bírják keresni egymást a jövőben, hogy te ezt, hogy csinálod, hogyan kezelnéd. A kommutátoroknak pedig arról szól az életük, hogy kommunikálnak egymás között, szóval muszáj, hogy ismerjék egymást. Minél előbb, annál jobb.”

Az első napot kötetlen beszélgetésekkel és tapasztalatcserével töltötték. A gólyatábor kihagyhatatlan része a közös gólyatánc megtanulása is, amelyet felsőbb évesek vezettek. A többi napra csapatjátékokat, filmvetítést, workshopokat és esti bulikat is szerveztek.

gólyatábor
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.