Ugrás a tartalomra

Támogatás a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek

2023.06.29
16:08
2023.06.29
16:52
Forrás
Pannon RTV
Közel másfél millió dinár értékű telematikai támogatást kapott a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet.

A műszaki fejlesztés a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával valósult meg. 

Új monitorokkal és számítógépekkel gazdagodott a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet. Az építészmérnökök és a régészek munkáját is nagyban segítik majd a korszerű eszközök.  

Szűcs Balázs, igazgató, Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet: „Terepen a régészeti lelőhelyeket 3D-ben úgy fel tudjuk térképezni, hogy pár perc alatt ez megtörténik és nem kell külön fizetni cégeket, akik ezt megcsinálják, tehát gyönyörűen tudunk 3D-ben olyan anyagot elkészíteni, ami a minisztériumnak kötelezően átadandó.” 

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt kulturális intézmények közé tartozik, ezért is fontos a most megvalósult eszközfejlesztés - mondta Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet műemlékek és műemlékvédelmi jellegű épületek feltérképezésével, dokumentálásával és az ehhez kapcsolódó tervek elkészítésével foglalkozik és Magyar Nemzeti Tanács szeretett volna hozzájárulni ahhoz, hogy ezt a legkorszerűbb digitalizációs számítástechnikai feltételek mellett valósítsák meg. Ennek a projektnek az összértéke közel másfél millió dinár, így szerettünk volna hozzájárulni az intézmény munkájához.”

A monitorok és számítógépek átadását követően a támogatók az intézet munkájába bővebb betekintést nyerhettek, egyebek mellett a régészeti feltárásokon talált leleteket is megtekintették. 

Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet
Szűcs Balázs
Magyar Nemzeti Tanács
Sárközi István

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.