Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Tanévkezdés a magyarcsernyei általános iskolában

2021.09.01
15:06
2021.09.01
17:32
Forrás
Pannon RTV
Ma reggel újra megszólalt a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola csengője. Bánát egyik legkorszerűbb és legjobban felszerelt oktatási intézményében a tanév az elsősök fogadásával, valamint a járványügyi szabályok ismertetésével indult.
Pannon RTV/Lukács Attila

Az első iskolanap az igazgató köszöntőjével kezdődött. A csengő megszólalása után a diákok bevonultak az osztályokba.

Lőrik Dóra, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója: „Idén iskolánkba közel száz tanuló és majdnem negyven óvodás korú gyermek járhat. A kis létszámú tagozatokra vonatkozó kérvényünket jóváhagyták, így Magyarcsernyén minden magyar nyelvű tagozat önállóan indulhat. A tóbai kihelyezett tagozatban is megmaradhatott a két magyar nyelvű kombinált tagozat, ahol hat elsős kisdiák is indult.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A diákok, a tanárok és a magyarcsernyei szülők örülnek annak, hogy újra jelenléti oktatás folyik és a gyerekek az osztálytermekben tanulhatnak.

Sajti Sándor magyarcsernyei szülő: „A lányom ma indult első osztályba. Örülök neki, hogy ezt az évet elkezdhették rendes tanítási renddel vagy rendes tanítási évvel, nem online tanítással. Az iskolát, ahogy látom, fel van szerelve, mindennel, ami szükséges nekik. Sokat segítenek a tanárok, tanítók.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Szeptember elseje a kis elsősöknek emlékezetes marad. A diákok már megkapták a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Kormány és a Rákóczi Szövetség, valamint a község ajándékcsomagjait.

Sándor Szilvia tanító: „Nyolc kis elsős diákom van. Nagy szeretettel vártam őket és a volt osztályommal egy kis műsort is készítettünk a számukra. Egy kis ajándékot, hogy emlékezzenek erre a szép napra.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az iskolában magyarul folyik a tanítás elsőtől nyolcadik osztályig, Tóbán pedig kihelyezett alsós tagozatok vannak. Mindkét településen van egy-egy szerb tannyelvű, kombinált osztály is. A szórványban élő magyar szülők számára rendkívül fontos, hogy a gyerekük, lehetőleg saját szülőhelyén, anyanyelvi oktatásban részesüljön.

Győri Kornélia magyarcsernyei szülő: „A kislányomat kísértem az első osztályba, Leonát. Nagyon vártuk ezt a pillanatot. Nagyon fontos, hogy a gyerekek az anyanyelvükön tanuljanak legalább az iskolában. Úgyhogy örülünk neki, hogy van lehetőség rá. A másik kislányom pedig óvodába indul.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az oktatási intézmény három évvel ezelőtt teljesen fel lett újítva. Így minden feltétel adott a korszerű és színvonalas pedagógiai munkához, legyen szó online vagy jelenléti oktatásról.

Magyarcsernye
Lőrik Dóra
iskolakezdés
tanévkezdés

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.