Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tantermi, online vagy kombinált oktatás?

2021.08.02
16:15
2021.08.02
17:01
Forrás
Pannon RTV, 021.rs
Augusztus elején még nehéz tervezni. Az iskolák remélik, hogy a hónap végi értekezleteket már felkészülten fogják megtartani.

Egy hónap van még az új iskolaév kezdetéig. Az, hogy milyen formában indul az oktatás, az aktuális járványügyi helyzettől és az átoltottság arányától függ.

Pannon RTV

A szülők és a diákok nagy része azt szeretné, ha szeptembertől hagyományos, tantermi oktatás indulna. Az online, valamint a kombinált oktatás inkább a felsősöknek okozott gondokat, elsősorban a váltásokból adódó bizonytalanság miatt, mondta el Hanák Rigó Ildikó, akinek három iskoláskorú gyereke van. „Mi nagyon reménykedünk benne, hogy hagyományos tanév fog indulni, legalábbis olyan szempontból, hogy lesz oktatás az iskolában a felsős tagozatoknak is, mert nekünk van két felsősünk és egy alsós gyermekünk. Én mondhatom, hogy az alsósoknak nem volt nagyobb kiesés az online oktatás után, mert vissza tudták a tanítónők hozni a lemaradást.”

Pannon RTV

A felmérések szerint a diákok tudásszintje visszaesett a járványidőszak alatt. Igaz ez minden korosztályra, az általános iskolától az egyetemig. Rekeczki Angéla, az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola tanára úgy vette észre, hogy a diákok kicsit lazán vették ezt az időszakot. „Ezt láttam úgy is mint tanár, és úgy is mint szülő, mert dupla,tripla munkát kellett befektetnem ebbe. Tehát addig, amíg figyeltem a saját diákjaimat, és küldtem nekik a feladatokat, addig a sajátjaimat is kellett kísérni ilyen téren. Nagyon nehéz volt, és én is alá tudom támasztani, amit a többség mond, a többi tanár, hogy igen hiányos a tudásuk.”

Pannon RTV

A tanárok és a szülők szempontjából is a legjobb minden eshetőségre felkészülni, mondta el Vicsek Annamária oktatási államtitkár. „Én azt tudom javasolni mindenkinek, hogy készüljön minden eshetőségre, tehát készüljön arra is, hogy ha a kontaktórák, tehát az élőben történő órák történnek, hiszen tudjuk mindannyian azt, hogy ez a leghatásosabb, ez a leghatékonyabb, ez a legeredményesebb oktatási módszer. Ez az ami hiányzott mindnyájunknak, ez az, ami a gyerekeknek hiányzott, és az elmúlt időszak megmutatta azt, hogy az oktatási folyamatból, a tanítási-tanulási folyamatból ez hiányzott a legjobban.”

Pannon RTV

Dr. Branislav Tiodorović járványügyi szakember friss véleménye szerint nem várható jelentősebb koronavírus-esetszám növekedés októberig, vagyis elkezdődhet a tanév a megszokott módon. Válságstáb azonban hivatalosan még nem foglalt állást a témában.

Szeptember elsejétől tehát várhatóan a megszokott módon kezdődhet a tanév. Egy hónap alatt azonban még változhat a járványhelyzet, így az iskolakezdés módja is, a bizonytalanság szeptemberig tartani fog. A tervekről és lehetőségekről Vicsek Annamária oktatási államtitkárral beszélgetett Újvidéken kollégánk, Varga Dénes.

oktatás
járvány
védőoltás

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.
16:19, Frissítve: 17:43

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.