Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Teherautóban próbáltak elrejtőzni a migránsok, a kamionosok elzavarták őket

2020-05-28
09:03
2020-05-28
15:37
Forrás
Pannon RTV
Incidens történt tegnap este a migránsok egy csoportja és a szerb-magyar határ előtt várakozó teherautó-sofőrök között Horgos közelében.

A kamionosok arra lettek figyelmesek, hogy öt illegális bevándorló mászik be egy, a benzinkúton kötelező pihenőjét töltő kollégájuk járműve alá. Stábunk beszélt azzal a sofőrrel, akinek a járművét célpontba vették az illegális bevándorlók.

A zimonyi kamionsofőr elmondása szerint a két hátsó kerék közötti résen másztak be a migránsok, és a tengelyekre kapaszkodva akartak átjutni az Európai Unióba. Egyébként ez a kamion Lengyelországba ment volna.

A fuvarozók számára nem ismeretlen viselkedés ez, mivel sokuknak gyűlt már meg a baja a raktérben megbúvó, vagy a jármű alvázára csimpaszkodó migránsokkal. A sofőrök azonnal riasztották kollégájukat és közös erővel elzavartak három férfit a hűtőkocsi mellől, majd kiráncigálták a másik két potyautast is az életveszélyes tengelyek közül.

Kárt vagy sérülést nem okoztak, mindössze jócskán ráijesztettek Predrag Pešić kamionsofőrre: „A kollégák látták, ahogy bemászott két migráns, együtt zavartuk el őket. Felháborodva futottak el. Ez történt. Megdobáltak bennünket üvegekkel, ahogy zavartuk őket.”

Gubica Mária horgosi lakos szerint minden irányban vannak migránsok. A falu központja is tele van velük, oda járnak bevásárolni. Azt mondta, a boltban is lopnak, betörnek a házakba, és sokan attól tartanak, hogy megdézsmálják majd a hamarosan beérő gyümölcsöket is.

Gubica Mária is látta, hogy csoportosan közelítik meg az autópályát és lesik a kamionokat: „Ott is probléma, kint szédelegnek. Még mikor a kijárási tilalom volt, akkor is volt az, hogy éjszaka mentek hazafelé, onnan a határról.”

Németországba tartó algériai fiatalemberekkel találkoztunk a horgosi buszállomáson. Többször is próbálkoztak már illegálisan átjutni a határon, de mindannyiszor elkapták őket. Egyikük, arcát nem vállalva azt is elárulta, hogy Németországban feleséget is szeretne magának találni. Legutóbb ő is egy kamionra szökött fel: „Két nappal ezelőtt mentem fel egy teherautóra. De a magyar rendőrök elkaptak. És visszatoloncoltak Szerbiába.”

A migránsok miatt lelakatolták azt a kiskaput, amit kora hajnalban és este 7 óra után korábban a helyi ingázók használtak, akik gyalog, biciklivel vagy motorkerékpárral jártak át Magyarországra és onnan haza. Az illegális bevándorlók azonban újabb utat találtak a kamionok felé.

Egy jól kitaposott ösvényen jutottunk el odáig, ahol közvetlenül a határátkelőnél a kamionsor várakozik. Helyi illetékesek elmondása szerint a határövezetben már több mint kétszáz illegális bevándorló bújik meg, akik arra a pillanatra várnak, hogy átjussanak valahogy Magyarország területére. Jól látható, hogy a kerítés, amely az autópályát védi, jócskán le van taposva, ezen másznak át a migránsok, hogy aztán az árok mentén kitaposott ösvényen keresztül felgyalogoljanak az autópályára, és ott valamelyik kamionba megpróbáljanak felmászni, vagy megbújni.

A néhai horgosi Bácska birtokot is ismét egyre több illegális bevándorló lakja be. Ez az a hely, amit minden helyi lakos nagy ívben elkerül.

migránsok
Horgos-Röszke határátkelőhely
teherautó

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.