Ugrás a tartalomra

Több mint 220-an kezdik meg tanulmányaikat a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán

2023.09.22
16:17
2023.09.22
17:19
Forrás
Pannon RTV
Megtartották az ünnepélyes tanévnyitót.

Kicsivel több mint 220 hallgató kezdi meg tanulmányait idén a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán. Továbbra is az informatika a legnépszerűbb szakirány, azonban a mechatronika és a gépészet is közkedvelt a hallgatók körében.

Mára már teljesen megdőlt az a sztereotípia, hogy a műszaki irányultságú szakmákat, szakirányokat kizárólag a fiúk választják. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola ünnepélyes tanévnyitóján idén is szép számban voltak jelen fiatal hölgyek.

A szabadkai Kadván Fruzsina mérnöki menedzsment szakon tanul majd. „Nemrég döntöttem el, hogy erre a pályára jövök. Előtte tanultam mást és most úgy döntöttem, hogy ezt is megpróbálom.”

Visnyei Viktória: „Elég régóta érdekel, és a középiskola elkezdése óta ez volt a tervem, hogy ezt folytatom. Viszont közgazdaságit fejeztem. A tervem az, hogy mivel ez egy jól kereső munka, a célom, hogy jó életet tudjak biztosítani a későbbiekben magamnak.”

A szakfőiskola ünnepélyes tanévnyitóján az intézményvezetők, tanszékvezetők valamint a diákparlament képviselői mellett Stevan Bakić polgármester is köszöntötte a hallgatókat. Válaszd a gyakorlati tudást - ez a szakfőiskola mottója. Évek óta egyre jobb kapcsolatot ápolnak olyan vajdasági cégekkel, amelyek segítségével a tanultakat már korán hasznosíthatják a hallgatók.

Zlatko Čović, közönségkapcsolati ügyekkel megbízott igazgatóhelyettes, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola: „Nemcsak informatikai, hanem mechatronikai, gépészeti és más cégek is nyújtanak ilyen lehetőséget. Ezek az ösztöndíjak 36 ezer dinártól 50-60 ezer dinárig havi szinten mennek. Szerintem ez nagyon szép összeg, mert ha látjuk, hogy a hallgatók részt tudnak venni állami ösztöndíjban vagy esetleg az MNT ösztöndíjprogramjában, akkor ez nagyon szép összeg.”

Az intézmény igazgatója, Fürstner Igor elmondta, ez az ország legfelszereltebb ilyen jellegű oktatási intézménye. Az elmúlt mintegy tizenöt évben tavaly volt a legnépesebb a jelentkezés, a lelkesedés pedig idén sem csökkent. „Évről évre az informatika az egyik legnépszerűbb szakunk. Itt viszonylag nagymértékű túljelentkezés van, viszont az idén gépészeten is volt egy kicsi túljelentkezés, tavaly pedig mechatronikán. Tehát nem csak az informatika az, ami a legnépszerűbb, habár őszintén megvallva, igen, a legnépszerűbb az informatika.”

A helyek több mint 90 százalékban beteltek, azonban tanévkezdésig, október másodikáig lezárul majd a meghosszabbított jelentkezési szakasz is az egyes megmaradt helyekre. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára jelenleg mintegy 700 hallgató jár.

Szabadkai Műszaki Szakfőiskola
Zlatko Čović
Fürstner Igor

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.