Ugrás a tartalomra

Továbbképzés gyógypedagógusok, pszichológusok és pedagógusok számára

2023.08.25
13:37
2023.08.25
19:32
Forrás
Pannon RTV
Négynapos továbbképzést szerveztek vajdasági magyar gyógypedagógusok, pszichológusok és pedagógusok számára.

Az Amerikai Egyesült Államokból származó NILD Tanulási Terápia magyarországi adaptált változatának módszereivel ismerkedhettek a szakemberek. A kognitív módszer elősegíti az iskolaérettségre való felkészítést. A képzést a NIDUS – Együtt a Gyermekek Fejlesztéséért Egyesület szervezte a magyarországi Hátország Egyesület közreműködésével.

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat székháza adott otthont a gyógypedagógusok képzésének, mely során a NILD módszerrel ismerkedhettek. Nyelvi funkciók, figyelem, kommunikáció, mozgás szociális fejlettség, mind alapját képezik annak, hogy az írás, olvasás, számolás a megfelelő ütemben és módon sajátítódjon el. A mai világban sok az iskolára még éretlen gyermek, fontos lenne a korai szűrés fejlesztés - mondják a gyógypedagógusok.  

Varmuzsa Huber Anikó, gyógypedagógus, Bethesda Szeretetszolgálat, Topolya: „Egy-egy szakember, aki a gyermekkel kapcsolatba kerül sok területet kell, hogy lefedjen. Ez a NILD terápia pont ebben segít nekünk nagyon, mert egy komplex megközelítés, több területet fejleszt és hatékony módja annak, hogy a gyerekeket rövid időn belül, rövid, azért itt is 1-2 évről beszélünk, fel tudjuk készíteni az iskolára.”

A vajdasági magyar szakemberek, gyógypedagógusok, pszichológusok, pedagógusok számára fontosak az anyanyelven zajló képzések, ezért is szervezték meg ezt a találkozót.  

Sutus Ágota, elnök, NIDUSNIDUS – Együtt a Gyermekek Fejlesztéséért Egyesület, Szabadka: Vajdaságban még mindig kevés a gyógypedagógus, illetve fejlesztéssel foglalkozó valamilyen terápiát tanult fejlesztő szakember, gondolok arra, hogyha városokra, régiókra bontjuk ezt le, ezért nagyon nagy jelentőségű számunkra az, hogy most együtt tudunk itt lenni, kilenc településről, kilenc városból, faluból és tizenhatan vagyunk itt most.”

Az Egyesült Államokból származó NILD Tanulási Terápiát a magyarországi Hátország Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület szakmai vezetője, dr. Jordanidisz Ágnes honosította meg húsz évvel ezelőtt Magyarországon, ahol sikeresen alkalmazzák a megismerő képességeket fejlesztő tanulási terápiát.  

Dr. Jordanidisz Ágnes, szakmai vezető, Hátország Hátrányos Helyzetűekért Országos Egyesület, Magyarország:Mi mindig megpróbáljuk megtalálni a fejlődési zónát a gyerekek esetében, ahol a leghatékonyabban tudunk dolgozni és fejleszteni interaktív kérdezésekkel, kérdezéstechnikával, amit szintén elsajátítanak a kollégák a képzések során.”  

A négy napos képzést Magyarország Kormánya és a tartományi oktatási titkárság támogatta. 

gyógypedagógus
gyógypedagógusok
pszichológusok
pszichológus
pedagógus
NILD Tanulási Terápia
Bethesda Szeretetszolgálat
Varmuzsa Huber Anikó
Sutus Ágota

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.