Ugrás a tartalomra

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

2023.09.30
16:05
2023.11.17
16:39
Forrás
Pannon RTV
Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.

A város legszűkebb központjában álló egykori iskolaépületet és imaházat kikezdte az idő vasfoga, ezért 2021-ben lebontották, és helyébe a magyar kormány támogatásával új épületet emeltek. Az imaházat birtokba vehették a verbászi hívek. 

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Az elmúlt években a magyar kormány támogatásával a Kárpát-medencében Magyarországon kívül Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, a Délvidék térségeiben, itt a Vajdaságban is 1600 templomot, parókiát, egyházi közösségi teret újított fel, ezek közül nagyon sok újat építettünk. Örülünk annak, hogy a szórvány gyülekezeteink is meg tudtak erősödni, ennek ékes példája a mai ünnepélyes templomszentelés itt Verbászon. Egy gyönyörű evangélikus imaházat avathattunk közösen.”  

Dolinszky Márta evangélikus esperes történelmi pillanatnak nevezte az imaház felszentelését. Van gyülekezési hely, így hosszú idő után újra tarthatnak istentiszteletet Verbászon - tette hozzá: „A templom felújításának az idején az istentiszteleteket a régi iskolában tartottuk meg, de itt a sarkon elhelyezkedő iskola eléggé romos, rossz állapotba került, úgyhogy ez is felújításra szorult, de olcsóbb, kézenfekvőbb megoldásnak tűnt az, hogy ezt lebontsák, és annak a helyén épült fel az új imaház. Nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól újra összegyülekezhetünk, tehát hallgathatjuk Isten igéjét, együtt imádkozhatunk, énekelhetünk, tehát dicsérjük az Istent, az Urat.”  

A verbászi imaház felszentelése a liturgiát követően közös agapéval folytatódott. 

verbászi evangélikus templom
Verbász
Dolinszky Márta
Potápi Árpád János

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22, Frissítve: 16:28

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.