Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar fiatal kutatók a VMTDK-án

2023.11.25
15:38
2023.11.25
17:33
Forrás
Pannon RTV
A KÁOSZ a fő témája idén a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciának. A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium által november 23. és 26. között megszervezett eseményen 148 egyetemista vesz részt.

Az egyetemista diákok tíz szekcióban mérték fel tudásukat. Lajkó Flórián, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának hallgatója ötödik alkalommal vett részt a konferencián.

„Idén a császármetszést követő hegnek a szövettani tulajdonságait, illetve szövettani jellegzetességeit dolgoztam fel, melyet az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Karának nőgyógyászati, illetve szövettani intézetének segítségével tudtam megírni.”

Fercsik Bence Máté, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának hallgatója a gravitációs energiatárolásról tartott előadást.

„Mennyire tudnánk használni, mennyire jó befektetés lenne a jövőben, de egyébként a zöld jövőért a megújuló energiaforrásokra való átállásban elengedhetetlen maga a tárolási technológia, és ez a módszer egy a sok közül, amire át tudnánk állni.”

Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia szervezője a fő téma kapcsán elmondta, hogy a káosz valójában nem csak negatív, hanem pozitív jelenség is lehet, hiszen a lehetőségek, a játék és az alkotó kedv szabadságát jelenti.

„A kommunikáció egy kulcsszó olyan értelemben is, hogy a vajdasági magyar egyetemi hallgatókat és tanárokat szeretnénk minden évben egy kohéziós erővel ide koncentrálni, ami sikerül is valójában és még pluszban egy ablakot a világra azáltal, hogy a Kárpát-medence más régióiból is hívunk résztvevőket és ez nagyon termékeny tapasztalat.”

A Vajdasági Magyar Diákköri Konferencia nemcsak a helyi, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is jelentős, hiszen minden magyar egyetemista hallgatónak és fiatal kutatónak teret ad arra, hogy bemutassa kutatási eredményét.

VMTDK
egyetemista
Csányi Erzsébet

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.