Ugrás a tartalomra

Valaki gyalog, más kerékpárral, és volt, aki traktorral zarándokolt az aracsi pusztatemplomhoz

2023.07.15
15:39
2023.07.15
16:31
Forrás
Pannon RTV
Megemlékeztek elhunyt barátjukról, Zséli Ágnes újságíróról, aki a Pannon RTV munkatársa is volt.

Zarándoklatot szerveztek az aracsi pusztatemplomhoz, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek részvételével. Az eseményt már 18 éve szervezi a Délvidéki Háló Mozgalom.

Szombaton már a kora reggeli órákban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára-templom udvarában a zarándokok. Együtt indultak el a napraforgó táblák között magasodó középkori műemlékhez. Kerékpárral, gyalog vagy épp traktorral tették meg az utat. Barna Erzsébet, Törökbecse: „Ez az én elődeimnek az egykori kezdetleges helyszíne volt. Nekem is szimpatikus. Erre voltak a nagyszüleimnek a földjei, ide jártak. Normális, hogy én is szeretem elődjeimnek a történelmét.”

A hőség ellenére sokan gyalog tették meg az utat, rózsafüzért imádkoztak és megemlékeztek elhunyt barátjukról, Zséli Ágnes újságíróról, aki a Pannon RTV munkatársa is volt. Márki Ibolya, Padé: „A gyalogos zarándoklatunkat Becséről az aracsi pusztatemplomig az elhunyt Zséli Ágnesnek a lelki üdvéért ajánljuk fel, mert minden évben velünk volt, kedves volt, szeretett velünk lenni, fotózott velünk.”

A zarándokok számára a mozgalom, maga az út valamint a pusztatemplom közelsége testi és lelki megnyugvást jelent. Sokan több éve járnak ide, sőt elhozzák gyerekeiket és unokáikat is. Farkas Cseh Csilla, Törökbecse: „Ez nekünk lelki támasz a mindennapi élet kihívásaiban, és fontosnak találom a példamutatást a gyermekeinknek a nemzetünk és a hitünk megtartásában.”

A szervezők elmondása szerint az idei zarándoklat volt a legnépesebb. Közel 90-en csatlakoztak Vajdaságból és Magyarországról. Micsik Béla, szervező: „A Háló, mint szervező, egy olyan keresztény mozgalom, amely inkább a gyakorlati tanúságtétel alapszik. Beszélgetünk és egymásnak tesszük tanúságot a hitünkről, a vallásunkról, rálátás, lelki világ és ez a két és fél óra hossza beszélgetés az nagyon jó idő, hogy az emberek találkozzanak. Ez a Hálónak a lényege.”

Misét is tartottak, amit kötetlen beszélgetés és közös ebéd követett.

zarándoklat
aracsi pusztatemplom
Micsik Béla
Zséli Ágnes

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.