Ugrás a tartalomra

Vándorkiállításon tekinthető meg Zentán a zimonyi zsidók élete (videó)

2017.04.27
14:33
Zentán vándorkiállítással emlékeztek meg a helyi zsidók deportálásának évfordulójáról
Zentán vándorkiállítással emlékeztek meg a helyi zsidók deportálásának évfordulójáról. A régi fényképekből összeállított fotósorozaton a zimonyi zsidók életét mutatják be. A kiállítás a Zentai Múzeumban tekinthető meg.    A zentai és a zimonyi zsidó családok története nem sokban különbözött a náci megszállás alatt. A sztereotípiák, az előítélet és a tudatlanság oda vezetett, hogy mára már csak az emlékük maradt. Domány Katalin, Zenta: „Aktív úszó voltam, és itt Zentán volt egy nagyon szép gárda, vízipólósok, ott voltak zsidó gyerekek, de ez már 45 után, előtte nem tudok nyilatkozni, mert nem itt éltünk. Azok nagyon rendes gyerekek voltak, Wolf Tamás meg Wolf Gyuri, Radózcki Jancsi, ezek nagyon jó vízipólósok voltak, itt Vajdaságban majdnem mindenkit legyőztek.”Zimonyban egy 600 fős zsidó közösség élt, őket mutatják be a fényképek. A fotók Fogel Nenad családi gyűjteményéből származnak, akinek édesapja Vajdaságban bujkált és élte túl, a rokonok közül egyedül, a második világháborút. Nenead Fogel, elnök, Zimonyi Zsidó Egyházközösség: „Mindenkit megöltek Jasenovacon és Stara Gradiškán, 42-től 45-ig mindent elvégeztek. Az egyetlen zimonyi Rozenberg Ervin megmenekült, abban a híres lázadásban '45-ben, a napokban emlékezünk meg a jasenovaci táborlakók lázadásáról, ahol a több mint ezer táborlakó közül mindössze 75-en élték túl.” A megnyitón még elhangzott, hogy az emberek még mindig keveset tudnak azokról a borzalmakról, amelyek itt a Vajdaságban történtek.
fotó
Zenta
zsidó
vándorkiállítás
Zimony

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.