Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A végéhez közelednek a munkálatok a Királyhalom és Hajdújárás közötti kerékpárúton

2022.10.28
15:58
2022.10.28
20:20
Forrás
Pannon RTV
Az IPA program zárókonferenciáját ma tartották meg Szabadkán.

A bicikliút legfontosabb célja, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés, valamint általa fejlődhet a környezetvédelem és a kerékpárturizmus. A szerb-magyar határon áthaladó szakasszal együttvéve a határforgalom is észszerűsödhet.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Egészséges, környezetbarát és pénztárcakímélő. Ilyen a kerékpározás. Mostantól biztonságosabb is. Szabadkától Királyhalomig kerékpárúton biciklizhetünk. Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően kiépül a bicikliút, hamarosan teljesen befejeződnek a munkálatok, Királyhalom és Hajdújárás között mintegy 1500 méter hosszan kerékpározhatunk. A tervek szerint pedig folytatása is lesz a bicikliútnak.

Újhelyi Ákos, projektmenedzser: „Olyan információink vannak, hogy az idei év végén, vagy a jövő év elején újból megnyílnak az IPA alapok. 20 kilométernyi kerékpárút tervdokumentációja el van készítve, és amennyiben ez meg fog történni, akkor mi szeretnénk 5-10 kilométernyi kerékpárutat megépíteni, folytatni szeretnénk a most megépült kerékpárutat egészen a kispiaci bekötőig, valamint Ludas felé is meg szeretnénk építeni, mert az is egy nagyon forgalmas útszakasz.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A program fő lebonyolítója Szabadka, partnervárosa pedig a magyarországi Tompa, ahol az 53-mas számú Főút mentén 500 méteres bicikliút épült ki a program keretében.

Véh László, polgármester, Tompa, Magyarország: „Lehet, hogy nagyon kevésnek tűnik ez az 500 méter, de a végső célt tekintve egy nagyon fontos előrelépés, hiszen a fennmaradó négy kilométert, ha meg tudjuk építeni, akkor az 55-ös számú Főút mellett húzódó Szeged-Baja kerékpárúthoz fogunk csatlakozni és ezzel nem csak Tompát, hanem Szabadkát és egész Vajdaságot az EuroVelo 6 és 11-es nemzetközi kerékpárút-hálózathoz tudjuk csatlakoztatni.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere beszédében hangsúlyozta, az elkövetkező időszakban az önkormányzat elsődleges céljai között szerepel a határon átnyúló együttműködés, így továbbra is partnerséget kötnek magyarországi településekkel, községekkel különböző projektek kapcsán. Az OPTI-BIKE1 projektum keretében 7,9 kilométernyi bicikliút épült ki Szerbiában, ami Kelebiát, Királyhalmot és Hajdújárást illeti. Ennek a folytatása az OPTI-BIKE2. Ezeknek az egészség és a biztonság mellett idegenforgalmi szerepük is van.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Lévén, hogy a kelebiai, illetve a királyhalmi határátkelők felé vezetnek ezek a kerékpárutak, a magyarországi kerékpárosokat is nagyobb eséllyel tudjuk ide vonzani, tehát a kerékpáros turizmusnak ez egy új löketet adhat. Megnézhetik Szabadkát, vagy elkerékpározhatnak a Palicsi-tó partjára, vagy a Ludasi-tóhoz, úgyhogy ilyen szempontból nagyon jelentősnek érzem ezt a projektumot.”

A kerékpárút nemcsak Magyarországgal köti össze Szerbiát, hanem az Európai Unióval is.

Kovács Elvira, elnök, Európai Integrációs Bizottság, Szerbia: „Az európai uniós pénzek által támogatott projektumok bizonyítják, hogy Szerbia igenis marad az Európai Unió felé vezető úton, nem szakadtak meg, nem rekedtek meg ezek a tárgyalások, nem vontak meg tőlünk semmilyen pénzeszközöket, mi sem bizonyítja ezt annál jobban, minthogy a Magyarország és Szerbia közötti határ menti együttműködésre újabb pénzeszközök lettek jóváhagyva egészen 2027-ig.”

Október közepén megjelent az Európai Bizottság legújabb országjelentése Szerbiáról, amelyben az egyik megjegyzés az volt, hogy a közlekedésbiztonság Szerbiában 30 százalékkal alacsonyabb, mint az EU tagállamaiban. Kerékpárúton közlekedve azonban hozzájárulunk a biztonsághoz és az ökológiai-, valamint a kerékpárturizmus fejlesztéséhez.

kerékpárút
bicikliút
Királyhalom
Hajdújárás
IPA
Opti-bike 2
Pásztor Bálint
Kovács Elvira
Véh László
Újhelyi Ákos

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.