Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Vírusként terjedő tévhitek a koronavírusról

2020-04-05
20:32
2020-04-05
21:16
Forrás
euronews.com
Az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtötte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket.

Kép: Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell/Illusztráció                     

A szervezet többek között cáfolja, hogy a hideg vagy a meleg elpusztítja a vírust, és hogy antibiotikummal gyógyítható a betegség.

A meleg és a hideg sem segít

Nem pusztítja el a koronavírust a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő sem. Az egészséges ember normális testhőmérséklete 36,5 és 37 Celsius-fok között van, és ez kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

Szúnyogcsípés, vízivás, a test permetezése alkohollal

A lista szerint a vírus nem terjed szúnyogcsípéssel, az orr sóoldatos öblítése, a fokhagyma fogyasztása, a 15 percenkénti vízivás és az egész test alkohollal és klórral történő permetezése pedig nem véd a vírustól. Utóbbi azért, mert nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetbe.

 

Kép: Tanjug/AP Photo/Jon Super/Illusztráció                      

Az alkoholfogyasztás nem segít, sőt árthat is

A WHO külön hangsúlyozza, hogy az alkoholfogyasztás nem véd meg a betegségtől, és veszélyes lehet. A gyakori vagy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás növeli az egészségügyi problémák kialakulásának a kockázatát - figyelmeztetnek.

Kézszárítók, UV-lámpa

A kézszárítók nem pusztítják el a vírust, az UV-lámpa kézen vagy más bőrfelületen történő használata pedig kerülendő, mert irritációt okozhat. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás, meleg vízzel és szappannal.


 

Kép: Tanjug/AP Photo/Jon Super/Illusztráció                      

Nem szűr ki minden fertőzöttet a hőszkenner

Főként a reptereken használt hőszkenner csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki. Azokat viszont nem, akik fertőzöttek, de nincs lázuk. A WHO emlékeztet, 2-10 nap is eltelhet, mielőtt valaki, aki megfertőződött, tüneteket mutat.

Antibiotikum, védőoltások

Arról is írnak, hogy a betegség nem gyógyítható antibiotikummal, azonban a kórházi ápoláskor az esetleges bakteriális szövődmények megelőzésére alkalmazhatják. Figyelmeztetnek, hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni oltások nem védenek a vírus ellen. 

Kép: Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd/Illusztráció                     

A koronavírus gyógymódja

Jelenleg nem létezik az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer, de néhány kifejezetten annak kezelését célzó módszert már vizsgálnak, a kutatók pedig világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén - írja a WHO.

Lélegzetvisszatartás

Egy tévhit szerint, ha valaki köhögés nélkül legalább tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét, az nem beteg. A WHO szerint valóban nehezére eshet nagy levegőt vennie annak, aki akut vírusfertőzésben szenved, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét nem jelenti azt, hogy nem lehet fertőzött.

Bárki megfertőződhet

Közölték azt is, hogy bár az idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében nagyobb a valószínűsége a fertőzés súlyosabb lefolyásának, ettől függetlenül a koronavírus bármilyen életkorú embert megfertőzhet.

A WHO összeállításából magyar nyelven a koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak bővebben.


 

tévhit
koronavírus
terjed
Egészségügyi Világszervezet
antibiotikum
szúnyogcsípés
alkohol
UV-lámpa
Lélegzetvisszatartás

Most

07:52, Frissítve: 08:00

Ma van pünkösdhétfő

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.
20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.