Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

A zarándoklat a közösséget is formálja

2022.06.05
15:16
2022.06.05
17:00
Forrás
Pannon RTV
A ludasiak apraja-nagyja részt vett a hagyományos pünkösdi zarándoklaton. Felelevenítve a régi hagyományokat több tucat lakos vonult fel a körmenetben és vett részt az ünnepi szentmisén.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Népviseletbe öltözve, énekelve, imádkozva ünnepelnek pünkösd vasárnapján a ludasiak. A faluban több mint egy évtizeddel ezelőtt élesztették fel újra az ünnephez kötődő régi szokásokat. A pünkösdi körmenet mostanra az egyik legvártabb esemény lett Ludason és az idősebb lakosok örömére gyerekek is szép számban részt vesznek a zarándoklaton.

Csikós Antal, Ludas: „Amikor viszik a lobogót, a keresztet, az öröm számukra és számunkra is, mert tudjuk, hogy így lesz utánpótlásunk.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A helyiek közül egyre többen szereznek be autentikus népviseleteteket, amiket ilyen alkalmakkor szívesen öltenek fel magukra.

Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi Művelődési Egyesület, Ludas: „Nekem könnybe lábad a szemem, ahogy a kórusból látom a sok gyönyörű viseletet, felhúzzák a gyerekek a templomba is. Ez 10 éve nem volt így. Nem volt könnyű ezt bevezetni, de most már nagyon fogékonyak és a szülők is szépen felöltöztetik ráadják a gyerekre és a gyerekek is elfogadják, hogy alsószoknyát, esetleg hosszú ujjú blúzt viseljenek.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A zarándoklat a helyi templomhoz vezetett, ahol szentmisét is tartottak.

Horváth Endre, plébános: „A körmenet, a zarándoklat kifejezi a közösséget is, amit formál. Egy cél felé haladunk, ebben az esetben ez a szentmise volt. Ez egyfajta szimbolikát is hordoz. Ugyanakkor felemelőbbé teszi magát az ünnepet.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácselnöke szerint az, hogy újraélesztették őseik régi hagyományait, a ludasiakat még inkább összekovácsolta: „Érezzük a közösségi élet örömét, azt hogy együtt csinálunk valamit, hogy összetartozunk. Én úgy érzem Ludas egy igazán összetartó falu. A bajban, a jóban és a szórakozásban is ha együtt van a társaság akkor mindig nagy dolgok történnek. Ez a mai nap is példa erre.”

A ludasiak azt mondják, a hagyományápolást továbbra is fontos küldetésként élik meg, és ehhez igyekeznek egyre több teret is biztosítani.

Ludas
pünkösd
zarándoklat
körmenet
Horváth Endre

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.