Ugrás a tartalomra

2024 a választások éve lesz világszerte

2024.01.03
13:35
2024.01.03
16:00
Forrás
Pannon RTV
Több milliárd ember járul majd az urnák elé Európától kezdve, Afrikán és Ázsián át, az amerikai kontinensig, hogy döntsön jövőjéről és ezzel befolyásolja a miénket is.

Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül szedtük csokorba azokat, amelyek a legnagyobb hatással lehetnek életünkre.

Mintegy 50 országban esedékesek idén választások. Az Antarktiszon kívül minden kontinensen akad olyan ország, amelynek polgárai idén elnököt vagy parlamentet választanak.

Hozzánk talán legközelebb a 27 tagállamot tömörítő Európai Unió parlamenti választása esik. Nem csak azért, mert Szerbia is az EU felé törekszik, hanem azért is, mert számos külhoni, így vajdasági magyar is rendelkezik kettős állampolgársággal, ami feljogosítja a voksoláson való részvételen, amelyet június 9-én tartanak. Mintegy 400 millió ember járul majd az urnák elé. A testület tagjai ötéves megbízatást kapnak.

Számos tagállam is választásokat tart 2024-ben. Portugália és Ausztria új parlamentet, míg Horvátország, Románia, Litvánia emellett elnököt is választ. Finnországban és Szlovákiában pedig csak elnökválasztást tartanak. Ukrajnában is aktuális lenne már új elnököt választani, de a háborús helyzet miatt erre most nem biztos, hogy megteremtődnek a feltételek. Ha nem is a világ, de a kontinens szeme biztosan Nagy-Britannián van, ahol nyáron készül a nagy visszatérésre a Munkáspárt 14 évi ellenzéki politizálás után.

Ne feledkezzünk meg a szuperhatalmakról sem! November ötödikén szavaznak az Amerikai Egyesült Államokban. A jelenlegi demokrata párti elnök, Joe Biden újraválasztásáért küzd majd meg, először saját pártján belül, azután pedig republikánus kihívójával, aki könnyen meglehet, hogy a nagy visszatérését tervező és szervező Donald Trump volt elnök lesz. Mindez még a jövő zenéje, a különösen összetett amerikai választási rendszerben sok minden történhet még novemberig.

Oroszország március 15-e és 17-e között választ új elnököt. A 2020-as alkotmánymódosításnak köszönhetően Vlagyimir Putyin ismét indul, eddig három kihívója akadt, akik különböző nézeteket képviselnek az ország jövőjét és az ukrajnai háborút illetően. Egy a közös bennük, elemzők szerint nem tudhatnak elég támogatottságot maguk mögött, hogy leváltsák Putyint. Ellenfele lehetne Alekszej Navalnij, de ő nem indulhat a voksoláson büntetett előélete miatt. Navalnij jelenleg is börtönben van, saját bevallása szerint politikai indíttatású, koholt vádak alapján.

A világpolitika iránt érdeklődőknek nem lesz unalmas 2024. Követni lehet majd a választásokat Bangladesben, Bhutánban, Pakisztánban, Indonéziában, Tajvanon, de Dél-Koreában, Kambodzsában, Iránban, Mongóliában, a Dél-Afrikai Köztársaságban és még Mexikóban is.

Szerbiában pedig a decemberi voksolás után önkormányzati választásokat tartanak ott, ahol az elmúlt hónapban ezt nem tették meg, így Szabadkán, Topolyán és más magyarok lakta önkormányzatokban is.

2024
választás
világ

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.