Ugrás a tartalomra

2050-re szakítani kellene a fosszilis tüzelőanyagokkal

2023.12.13
11:26
Forrás
Szerbiai RTV
Véget ért az ENSZ 28. éghajlatváltozási konferenciája, vagyis a COP 28.

A világ vezetői, mintegy 200 ország képviselője, Dubajban gyűltek össze, két héten át igyekeztek megállapodni a káros gázok kibocsátásának korlátozásáról, valamint egy tervről, amivel felkészülhetnek a klímaváltozásra és leküzdhetik azt. A tanácskozás végére végül megszületett egy határozat, amely felszólítja az országokat, hogy térjenek át a fosszilis tüzelőanyagokról az alternatív megújuló energiaforrásokra, azonban a szöveg egyelőre nem tartalmaz kifejezett elkötelezettséget. Ehelyett a megállapodás felszólítja az országokat, hogy járuljanak hozzá az átállásra irányuló globális erőfeszítésekhez annak érdekében, hogy 2050-re nulla üvegházhatású gázkibocsátást érjenek el. 1995 és az első berlini klímacsúcs óta a dubaji az első olyan megállapodás a nemzetek között, amely az olajtól, a gáztól és a széntől való eltávolodásra vonatkozik, vagyis olyan termékektől, amelyek jelenleg a világ energiaforrásának 80 százalékát teszik ki.

COP 28
klímacsúcs

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.