Ugrás a tartalomra

Az ukránok most először december 25-én ünneplik Jézus születését

2023.12.07
12:52
2023.12.07
19:44
Forrás
Szerbiai RTV, portfolio.hu
Kijev a 2023-mas évtől a Julianus-naptár helyett a Gergely-naptár alapján ünnepli a karácsonyt, vagyis az ukránok most először december 25-én ünneplik Jézus születését.

Az ukrán fővárosban Szent Miklós napja alkalmából felkapcsolták a világítást a város első számú karácsonyfáján a Szent Zsófia-székesegyház előtt. Sajtóértesülések szerint nagy tömeg gyűlt össze az eseményre, a jelenlévők pedig egyetértenek a naptárváltással. A Julianus-naptárról a Gregorián-naptárra történő váltást a 2018-ban függetlenné vált kijevi központú ukrán ortodox egyház is támogatta, ezzel is szimbolikusan jelezve az elszakadást Oroszországtól és a közeledést a Nyugathoz. Vitalij Klicsko Kijev polgármestere hangsúlyozta, magánadományból állították fel a karácsonyfát, hogy a közpénzt a fegyveres erőkre fordíthassák.

Ukrajna
Jézus
karácsony
Julianus-naptár
Gergely-naptár
Vitalij Klicsko

Most

17:09

Izrael ugyanúgy folytatja

Amerika azt üzente Izraelnek, hogy vigyázzon, mert elveszítheti a nemzetközi támogatást, ha nem enyhít álláspontján a gázai háborúval kapcsolatban.
16:46, Frissítve: 17:28

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.
15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Népszerű