Ugrás a tartalomra
Pixabay/FlorenceD

Fagyos a hangulat, meghalni sem szabad

2019-08-17
09:03
Forrás
021.rs
Tilos meghalni a norvégiai Longyearbyenben. A világ legészakabbi településén 69 éve egyetlen halálesetet sem jegyeztek.

A nagyjából 2 ezer lakosú városkában törvény tiltja az elhalálozást, vagyis ha valaki súlyos beteg vagy haldoklik, akkor is el kell utaznia. Hirtelen, váratlan halálesetekkor a testet sürgősen elszállítják. A rendhagyó és némileg morbid intézkedés oka azonban a lakosság többi részének megóvása. 1950-ben ugyanis felfedezték azt, hogy a helyben eltemetett testek a fagyos idő miatt nem bomlanak le, így kiváló táptalajt biztosítanak a vírusoknak, és ezáltal a fertőzéseknek, járványoknak. Az északi településen a telek nagyon zordak, -30 fok körüli a hőmérséklet, de nyáron sincs strandidő: 3-7 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ráadásul a sarkkör közelsége miatt az egész telet, vagyis 111 napot, korom sötétben kell eltölteni.

Norvégia

Most

10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.
08:54, Frissítve: 10:30

Hurrikán érkezik a Bermuda-szigetekhez

Helyi idő szerint ma este érintheti a térséget. Az amerikai hurrikánkutató központ közleménye szerint a 3-as fokozatú hurrikán széllökéseinek sebessége eléri az óránkénti 185 kilométeres sebességet.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.