Ugrás a tartalomra
Pixabay/FlorenceD

Fagyos a hangulat, meghalni sem szabad

2019-08-17
09:03
Forrás
021.rs
Tilos meghalni a norvégiai Longyearbyenben. A világ legészakabbi településén 69 éve egyetlen halálesetet sem jegyeztek.

A nagyjából 2 ezer lakosú városkában törvény tiltja az elhalálozást, vagyis ha valaki súlyos beteg vagy haldoklik, akkor is el kell utaznia. Hirtelen, váratlan halálesetekkor a testet sürgősen elszállítják. A rendhagyó és némileg morbid intézkedés oka azonban a lakosság többi részének megóvása. 1950-ben ugyanis felfedezték azt, hogy a helyben eltemetett testek a fagyos idő miatt nem bomlanak le, így kiváló táptalajt biztosítanak a vírusoknak, és ezáltal a fertőzéseknek, járványoknak. Az északi településen a telek nagyon zordak, -30 fok körüli a hőmérséklet, de nyáron sincs strandidő: 3-7 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ráadásul a sarkkör közelsége miatt az egész telet, vagyis 111 napot, korom sötétben kell eltölteni.

Norvégia

Most

12:02, Frissítve: 12:08

A nyelv az identitásmegőrzés kulcsa

Antalfalván huszadik alkalommal ünnepelték meg az anyanyelv nemzetközi napját. A községben használatban levő négy nyelven olvasták fel az UNESCO főtitkárának köszöntőjét.
10:43, Frissítve: 10:49

Folytatódik a tavaszias időjárás

A térségünkben csapadékra csak a jövő hét első felében számíthatunk - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.
09:39, Frissítve: 09:45

Borkóstoló Újvidék főterén

A Duna-régió borait és borvidékeit, valamint a hozzá fűződő kulturális értékeket népszerűsíti egy Szerbia és Magyarország közötti IPA-projekt.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.