Ugrás a tartalomra
FoNet/AP

Fontos vízerőművet ért találat Ukrajnában

2023.06.06
14:29
2023.06.06
16:07
Forrás
Pannon RTV
Veszélybe került a Krím félsziget vízellátása. Bahmutnál eközben ukrán előrenyomulásról számolt be az ország védelmi miniszter-helyettese.

Az orosz féltől pedig olyan hírek érkeztek, miszerint erőik visszavertek egy nagyszabású ukrán támadási kísérletet Donyeck térségében. A védelmi minisztérium közleménye szerint 250 ukrán katonát megöltek és több tucat páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

Rohamosan ömlik ki a víz abból a Herszon megyei víztározóból, amit az ukrán erők szerint az oroszok robbantottak fel a hajnali órákban, míg a másik fél pont az ellenkezőjét állítja. Ami tény, hogy a Nova Kahovka-i tározóból kizúduló víz legalább 80 környékbeli települést fenyeget. A közösségi médiában megjelenő felvételeken is jól látszik, milyen gyorsasággal lepi el a víz a környéket. Helyi hírek szerint 22 ezer embert fenyegetett árvízveszély, ezért a gát közelében megkezdték az evakuálást. Természeti katasztrófa veszélye is fenyegeti a térséget, ugyanis ukrán illetékesek szerint legalább 150 tonna gépolaj került a Dnyeper folyóba, és fennáll a további 300 tonnát meghaladó szivárgás veszélye.

A 30 méter magas, 3,2 km hosszú gátat 1956-ban építették a Dnyeper folyón, a Kahovka vízerőmű részeként. A tározóban keletkezett károk a Krím vízellátását is veszélyeztetik, ezen felül ez a víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is. Volodimir Zelenszkij azonnal reagált az eset kapcsán, aki Twitter-bejegyzésében orosz terroristáknak nevezte az elkövetőket, és rámutatott, hogy a vízerőmű gátjának lerombolása csak megerősíti az egész világ számára, hogy ki kell űzni őket az ukrán föld minden szegletéből. Az ukrán elnök továbbá összehívta a Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanácsot. A találkozó résztvevői egy sor nemzetközi intézkedésben állapodtak meg. Ezek között szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívása, a nemzetközi környezetvédelmi szervezetekhez, illetve a Nemzetközi Büntetőbírósághoz való fordulás, mivel az oroszok ilyen lépései a Genfi Egyezmény megsértésének egyértelmű jeleit hordozzák.

Közben a NATO és az orosz hadsereg is több hadgyakorlatot tart párhuzamosan. Az orosz haditengerészet balti-tengeri hadgyakorlatán 40 hadihajót és 3500 katonát, míg a Távol-Keleten 60 hadihajót és 11 ezer katonát vonultatott fel. Romániában zajlik egy nagyszabású NATO-hadgyakorlat: 14 tagállam és Moldova, illetve Grúzia összesen több mint 10 ezer katonája demonstrálja a szövetség erejét Ukrajna szomszédságában.

gát
robbanás
Ukrajna

Most

14:50, Frissítve: 15:21

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.