Ugrás a tartalomra

Halálos viharok pusztítanak Amerikában

2023.12.10
14:59
2023.12.10
15:15
Forrás
M1, Híradó.hu
A hétvégén nagy erejű viharciklon halad keresztül az Egyesült Államok keleti részén.

Tennessee államban a pusztító tornádók legalább hat ember halálát okozták, 80 ezer ember pedig áram nélkül maradt. Az előrejelzések szerint a viharos idő folytatódik, ezért a hatóságok az északkeleti államokban további áramkimaradásokra és közlekedési fennakadásokra figyelmeztetnek. Közben az ország nyugati partvidékén bozóttüzekkel küzdenek.

Egy sportközpont ablakából örökítette meg egy férfi, ahogy tornádó csap le Nashville egyik külvárosára az amerikai Tennessee államban. A forgószél nyomában villanások sora jelezte a leszakadó vezetékeket, végül pedig egy robbanás rázta meg a települést. Vélhetően egy olaj- és gázipari létesítmény rongálódott meg.

Tennessee állam északi határánál is hatalmas a pusztítás, az ítéletidő egész házakat tett a földdel egyenlővé.

A szélvihar nemcsak épületeket tarolt le, hanem letörte az ágakat és kidöntötte a fákat is, a törmelékek miatt több helyen járhatatlanok az utak.

A déli államon számos tornádó söpört végig, sok településen pedig a forgószelek nélkül is hatalmas pusztítást hagyott maga után a viharos időjárás.

Szombat éjszakára több mint 80 ezer ember maradt áram nélkül, miután az ítéletidő megrongálta az elektromos hálózatot.

A leszakadt vezetékek a hatóságok mentési akcióját is nehezítik.

Ez egy kemény éjszaka, az áramkimaradások miatt a sötétben nehéz felszámolni a károkat. Azonban a katasztrófavédelem már elindította vészhelyzeti műveletét a viharos időjárás miatt. Arra kérjük az embereket, hogy maradjanak otthon, biztonságos helyen. A villanyvezetékek több helyen leszakadtak, ezért ne jöjjenek ki a házból, ha nem feltétlenül szükséges. Ha pedig segítségre van szükségük, akkor tárcsázzák a segélyhívót”– magyarázta a Davidson megyei tanács tagja, Jennifer Gamble.

A régióhoz tartozik Tennessee állam fővárosa, a 700 ezer lakosú Nashville is.

A település külső kerületeiből három halálos áldozatot jelentettek a hatóságok szombaton.

Clarksville városában pedig két felnőtt és egy gyerek vesztette életét, amikor lecsapott a forgószél. Emellett több tucat sérültet kellett kórházba szállítani. A város vezetése vészhelyzetet hirdetett, a helyi középiskolában alakítottak ki menedéket a fedél nélkül maradt embereknek.

Míg az Egyesült Államok keleti felén a viharos időjárás okoz gondot, addig az ország nyugati partvidékén bozóttüzek pusztítanak. Kalifornia déli részén, Los Angeles közelében mintegy ezer hektárnyi terület égett le. A tűzoltók munkáját nehezíti az erős, változékony irányú szél, ugyanis így nem tudják kiszámítani, hogy merre terjednek tovább a lángok. A katasztrófa miatt a hatóságok Los Angelestől északnyugatra több településen is felszólították az embereket, hogy hagyják el otthonaikat.

vihar
pusztít
Amerika
Amerikai Egyesült Államok
Nashville
Tennessee

Most

09:46

Olcsó lisztből csak mértékkel

Továbbra is korlátozza a liszt árát és a megvásárolható mennyiséget a szerb kormány. Egy személy legfeljebb öt kilót vehet a hatósági áras termékből. A rendelet a T-400-as és a T-500-as lisztre vonatkozik.

Népszerű