Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Hatalmas pusztítást hagytak maguk után az Európát sújtó áradások

2021.07.17
21:48
2021.07.18
07:50
Forrás
Pannon RTV
A természeti katasztrófa eddig több mint 170 életet követelt. Németország mellett Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban is küzdenek az áradásokkal.

Hatalmas pusztítást hagytak maguk után a Németországot sújtó áradások. Becslések szerint csak Németországban legalább 143 ember halt meg. Több százan még mindig eltűntként vannak nyilvántartva, ugyanis egyes területek megközelíthetetlenek a magas vízszint miatt.

A Welt című német újság arról számolt be, hogy a Németország nyugati részén fekvő Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi államban, a Heinsberg körzetben található Ruhr-folyó gátja az éjszaka folyamán megrepedt, és a mentők mintegy 700 embert mentettek ki.

A vízszint szombat reggel stagnált, de a helyzet továbbra is feszült - írja a Welt. Nyugat-Németországban és Belgiumban a katasztrofális áradások áldozatainak száma szombat reggelig több mint 150-re nőtt - jelentették be a helyi hatóságok, míg a sürgősségi szolgálatok folytatták az eltűntek felkutatását - számol be a Guardian.

AP Photo/Michael Probst

Frank-Walter Steinmeier német elnök elmondta, megdöbbentette az áradások okozta pusztítások mértéke, és támogatást ígért az áldozatok családjainak, de a jelentős károkat szenvedett városoknak is. A Rajna-vidék-Pfalz német tartományban a szombat reggeli összesítések szerint 93 ember vesztette életét, a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig 43 áldozat van. Csak az utóbb említett német tartományban 19 ezer ember vesz részt a mentésben. Noha az Európai Árvízvédelmi Szolgálat a múlt hét elején figyelmeztetéseket adott ki, a szakértők arra keresik a választ, miért lett ennyire magas az áldozatok száma.

AP Photo/Michael Probst

Németországon és Belgiumon kívül Hollandiát és Svájcot is nagy áradások sújtották. Belgiumban péntek délutánig 23 halálos áldozatról tudtak. Belgiumban összesen 120 településen okozott károkat a napokon át tartó esőzés és az áradások. Húsz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Az áradások a Bernd nevű ciklonra vezethetők vissza, amely meleg és nedves levegőt szállított a térségbe, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott.

Ana Brnabić, szerb kormányfő mély együttérzését fejezte ki azoknak a családoknak, akik elvesztették szeretteiket a németországi, belga, holland és luxemburgi áradásokban. Mélységesen megrendítő az emberéletek elvesztése, és az áradások által okozott anyagi károk - írta Brnabić a Twitteren. A miniszterelnök arra is rámutatott, hogy Szerbia kész segíteni.

áradás
eső
áldozat
Németország

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.