Ugrás a tartalomra

Íme Netanjahu terve: így zárná le a háborút az izraeli miniszterelnök

2024.02.23
11:48
2024.02.23
11:54
Forrás
Pannon RTV
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök először állt elő saját tervvel, ami a háború lezárására, illetve az azt követő időszakra vonatkozik.

A dokumentum szerint, amelyet csütörtökön mutattak be az izraeli biztonsági kabinet tagjainak, Izrael fenntartaná a biztonsági ellenőrzést a Jordániától nyugatra fekvő összes terület felett, beleértve a megszállt Ciszjordániát és Gázát - azokat a területeket, ahol a palesztinok független államot akarnak létrehozni. A felsorolt hosszú távú célok között Netanjahu elutasította egy palesztin állam „egyoldalú elismerését”. Szerinte a palesztinokkal fenntartott viszony rendezését csak a két fél közötti közvetlen tárgyalásokon lehet elérni, azt azonban nem közölte, hogy pontosan kit ért palesztin fél alatt. Középtávú célként a Gázai övezet demilitarizálását és deradikalizációját vázolta fel az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu azt is javasolta, hogy Izrael lehessen jelen a Gázai övezet és Egyiptom határán, és működjön együtt Egyiptommal és az Egyesült Államokkal azon a területen, hogy megakadályozza a csempészkísérleteket, többek között a rafahi átkelőnél. A Hamász uralmának leváltására Gázában a közrend fenntartása mellett Netanjahu azt javasolta, hogy olyan helyi képviselőkkel dolgozzanak együtt, „akik nem állnak kapcsolatban terrorista országokkal vagy csoportokkal, és nem kapnak tőlük pénzügyi támogatást”. Izrael végső célja továbbra is a Hamász elpusztítása.

Az izraeli védelmi erők közlése szerint meghiúsítottak egy terrortámadást a ciszjordániai Dzsenin városában. A hadsereg pénteken kora reggel jelentette be, hogy az Iszlám Dzsihád militáns szervezet egyik tagját likvidálták egy dróntámadás során. A férfi támadás végrehajtására készült – közölte Tel-Aviv, hozzátéve, hogy a férfi az elmúlt hónapokban több izraeli település és katonai célpont elleni támadásban is részt vett. A ciszjordániai helyzet jelentősen romlott azóta, hogy október 7-én megkezdődött a háború Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg rendszeres rajtaütéseket hajt végre, különösen a Palesztin Hatóság által igazgatott Dzsenin és Náblusz városokban, amelyek Izrael szerint a terrorista csoportok fellegvárai.

A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 29 514 gázai lakos halt meg, és további több ezer tűnt el a lerombolt épületek romjai alatt.

A Hamász az október 7-i támadás során 1200 embert ölt meg, és további 240-et rabolt el, a harcokban 237 izraeli katona esett el. A feltételezések szerint a még mindig fogva tartott 130 túsz egynegyede már meghalt.

Az izraeli erők közlése szerint csapataik több mint tízezer terroristát ártalmatlanítottak.

Benjamin Netanjahu

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.