Ugrás a tartalomra

Iskolai lövöldözés Finnországban

2024.04.02
12:42
2024.04.02
13:02
Forrás
BBC, Magyar Nemzet, RTS
Egy tizenkét éves diák nyitott tüzet társaira egy finnországi iskolában. Egy gyerek meghalt, kettő megsebesült. Az elkövetőt elfogták a rendőrök.

Egy 12 éves gyerek a helyszínen meghalt, kettő pedig megsérült kedd reggel Helsinki egyik külvárosában, ahol egy szintén 12 éves gyerek nyitott tüzet társaira. Az elkövetőt őrizetbe vették. A rendőrség tájékoztatása szerint a diák lőfegyvert tartott a kezében, amelyet elvettek tőle, az első kihallgatás során pedig beismerte tettét. Most gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt indítottak nyomozást.

Az iskola igazgatója elmondta, a közvetlen veszély elmúlt, a rendőrség egyik szóvivője pedig arról tájékoztatott, hogy a sebesülteket kórházban ápolják.

Finnországban az elmúlt években két halálos iskolai lövöldözés is történt. 2007-ben egy 18 éves diák agyonlőtt hat tanulót, egy nevelőt és a tanárát a Helsinkitől északra fekvő Jokela kisvárosban, majd a következő évben egy másik diák kilenc tanulót és egy tanárt lőtt agyon egy félautomata puskával a nyugati Kauhajoki városában.

A lövöldözések miatt szigorították a fegyvertartási törvényeket, megkövetelték, hogy a fegyvertulajdonosok legalább 18 évesek legyenek, ugyanakkor Finnországban a 15 éven felüliek továbbra is kérhetnek engedélyt valaki más fegyverének használatára.

Finnország
iskolai lövöldözés

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.