Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo

Javult Salman Rushdie állapota

2022.08.14
11:41
2022.08.14
12:03
Forrás
hvg
Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.

Éppen előadást tartott volna, amikor támadója egy fekete maszkban felrohant a színpadra, és többször megszúrta. A világhírű írót helikopterrel vitték kórházba, ahol megműtötték és lélegeztetőgépre került.

Támadója, a 24 éves Hadi Mattar ellen gyilkossági kísérlet és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat, a férfit már a helyszínen elfogták. A kaliforniai születésű Mattar szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával.

Rushdie ellen egyébként több mint három évtizede érvényben van egy fatva, vagyis vallási ítélet, amelyben az iráni forradalom vezetője, Khomeini ajatollah halálos ítéletet mondott ki rá az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt. Rushdie ennek ellenére azóta is aktív.

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar
Salman Rushdie
Hadi Mattar

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.