Ugrás a tartalomra

Kitört egy vulkán, 10 kilométeres füstoszlop Kamcsatka felett - VIDEÓ

2023.04.11
16:30
2023.04.11
17:52
Forrás
napi.hu
Az oroszországi Kamcsatka-félszigeten kitört Sivelucs vulkán tíz kilométeres hamufelhőt lövell ki a légkörbe, ami gondokat okozhat a légi közlekedésben.

Hasonlóképpen tíz kilométer magas hamu- és füstfelhőt okádott a levegőbe a félsziget másik vulkánja, a Bezimjannij. 

A KVERT elnevezésű tudományos csoport, amely a vulkánkitörésekre való reagálás szervezésével foglalkozik, közleményében arról számolt be, hogy hétfőn éjjel „erős, robbanásszerű kitörés” történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka-félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut.

A vulkán aktivitása hatással lehet a nemzetközi és alacsonyan közlekedő légi járatokra – figyelmeztetett a KVERT. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak-északnyugati és 240 kilométerre nyugat-délnyugati irányba. 

A KVERT arra is felhívta a figyelmet, hogy bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is a vulkánból. 

Az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben. A Kamcsatka-félsziget körülbelül 160 vulkánja közül csak mintegy két tucatnyi aktív. A 3283 méter magas Sivelucs a félsziget egyik legnagyobb, aktív vulkánja. 

A félsziget vulkanikus régiója az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel.  

A hétvégén orosz geológusok a félsziget egy másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról is beszámoltak, amely szintén tíz kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából.

A három kilométer magas Bezimjannij a világ egyik legaktívabb tűzhányója, a félsziget fővárosától, Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól mintegy 350 kilométerre található.

A térségében átmenetileg a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki miatta a légi közlekedésre. Az orosz polgári védelem szerint azonban lakott területekre és az idegenforgalomra nem jelentett veszélyt.

A Moszkvától mintegy 6600 kilométerre keletre fekvő félsziget a világ egyik legnagyobb geotermikus aktivitású területe, nagyjából 30 aktív vulkánt tartanak rajta számon.

A Bezimjannij legemlékezetesebb kitörése 1956-ban volt, amikor az akkor 3080 méter magas tűzhányó csaknem egy köbkilométer vulkanikus anyagot lövellt a levegőbe rövid idő alatt, és emiatt magassága 280 méterrel csökkent.

vulkánkitörés
Kamcsatka

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.