Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Koronavírus: Több mint 121 ezer gyógyult, félmillió fertőzött, 22 ezer halott

2020-03-26
21:35
2020-03-27
07:56
Forrás
MTI, hirado.hu
A koronavírus-járvány terjedése világszerte a számok tükrében. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:00 - Hatszázhatvankettővel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 8165-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a szerdai 3491-hez képest csütörtökre mintegy 1000-rel növekedett. A polgári védelmi hatóság hangsúlyozta, hogy a valós adatok a közölteknél is magasabbak, mivel nem tartalmazzák Piemont tartományt, amelynek megkésett számait a péntekiekhez adják majd hozzá. A gyógyultak létszáma majdnem ezerrel 10 361-re nőtt. A gyógyultakat és halottakat is számolva 80 539-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

Foto: Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP

20:50 - "A helyzet továbbra is komoly" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón.  Hozzátette: a számok önmagukért beszélnek. Csütörtök délutánra ugyanis 5560-ról 6398-ra emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. A halottaké 31-ről 49-re, a gyógyultaké pedig 112-re növekedett. "Az elkövetkező napokban tudjuk megítélni, mennyire hatékonyak az óvintézkedések" - jelentette ki Kurz. Hangsúlyozta: be kell tartani az előírásokat, és ettől senki ne hagyja magát eltántorítani.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Ronald Zak

20:40 - Csütörtöki adatok szerint ezernél több a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma az Egyesült Államokban.  A Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum a nap folyamán hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokban már 75.233 új típusú koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak, s a fertőzés okozta betegségben elhunytak száma meghaladta az ezret. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója csütörtökön közölte, hogy csütörtökön már 385 halálos esetet regisztráltak az előző napi 285 esethez képest. A kormányzó szerint pár napon belül nem lesz elegendő számú kórházi ágy és lélegeztetőgép, várhatóan műtők altatóberendezéseit alakítják át lélegeztetőgépekké.     

Foto: Tanjug/AP Photo/ John Minchillo

20:00 - A csütörtöki adatok szerint a megelőző egy napban  több mint százzal nőtt Nagy-Britanniában az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök este jelentette be, hogy a szerda este zárult 24 órában 113 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. Nagy-Britanniában így  a hivatalos adatok szerint eddig összesen 578 halottja van a járványnak. A brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta most először haltak meg egy nap alatt száznál többen a koronavírus okozta betegségben. Az NHS tájékoztatása szerint csütörtök délelőttig 104 866 szűrést végeztek és 11 658 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint kétezerrel emelkedett a hivatalosan azonosított brit fertőzések száma. Jenny Harries, az angol helyettes tisztifőorvos napi tájékoztatásában elmondta: a brit egészségügyi hatóságok várakozása szerint az új nagy-britanniai fertőzéses esetek száma húsvét környékén tetőzik, és onnantól már csökkenésnek indul.

Oroszország két-három hónapnál rövidebb idő alatt legyőzheti a koronavírust - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtöki moszkvai üzleti megbeszélésen, amelynek témája a COVID-19 negatív gazdasági következményeinek enyhítése volt. Oroszországban csütörtökre egy nap alatt 182-vel, 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. További részletek: Egyhetes fizetett szabadság Oroszországban

Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332-vel - 13,1 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 32 991-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 164-ről 206-ra emelkedett.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag alacsony. Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. A kórházak országos szövetségének (Deutsches Krankenhausgesellschaft - DKG) legutóbbi, szerdai tájékoztatása szerint egyetlen intenzív osztályon sem okoz gondot a Covid-19 súlyos eseteinek ellátása, de már érezhetően emelkedik a betegek száma. A hullám felerősödése a következő időszakban, nyolc-tíz napon belül várható. Németország igyekszik segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak, az utóbbi napokban Olaszországból és Franciaországból is átvettek néhány beteget.

Belgiumban a délben bejelentett adatok szerint az előző napi mintegy 700-hoz képest csütörtökön jelentősen több, csaknem kétszer annyi új fertőzöttet regisztráltak. Közel 1300-zal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, ezzel számuk 6235-re emelkedett. A halottak száma a szerdai 56-tól valamivel elmaradt, csütörtökre 42-en haltak meg a betegségben.

Hollandiában a frissen közzétett adatok szerint a reggel bejelentett 852 új esethez képest tovább, több mint ezerrel emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az országban összesen 7440 ellenőrzött fertőzöttet tartanak nyilván. A reggel nyilvánosságra hozott 80 új haláleset mellett a holland egészségügyi intézet (RIVM) friss jelentése szerint további 78 embert halt meg csütörtökön, ezzel délutánra 434 emelkedett a decemberben Kínában megjelent koronavírus okozta járvány következtében elhunytak száma.

Luxemburgban, ugyancsak csütörtökön a fertőzöttek száma 234-gyel gyarapodott, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van. A halottak száma ötödik egymást követő napon sem változott, maradt nyolc, továbbra is hatan gyógyultak fel a betegségből.

Foto: Tanjug/ Ennio Leanza/Keystone via AP 

58-an haltak meg 24 óra alatt Svájcban a koronavírus-járvány következtében - közölte a svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal. A legfrissebb adatok szerint 58-al több, tehát már 161 halálos áldozata van a betegségnek. A fertőzöttek száma körülbelül 10 százalékos emelkedést mutat, ami számokban több mint 10700. Svájcban a hadsereg is besegít a betegellátásba és a fertőtlenítésbe. Továbbá, ha szükséges mentőautót vezetnek, egészségügyi és egyéb szállítmányokat fuvaroznak. A kormány mintegy 8 ezer katonát mozgósított június végéig. További ezer ember pedig önkéntesként jelentkezett, hogy segítsen a járvány elleni harcban.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Alvaro Barrientos

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma meghaladta a négyezret, és összesen már több mint 56 ezer embernél igazolták az új típusú vírus jelenlétét a vizsgálatok - derült ki az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatásából.  Az adatok szerint az elmúlt 24 órában 655 halálesetet jelentettek, 93-mal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Az új fertőzöttek száma 8500-zal növekedett egy nap alatt. Intenzív osztályon mintegy 3700-an vannak, a kórházakat már több mint hétezren hagyhatták el gyógyultan.

A halálos áldozatok közül hárman egészségügyi dolgozók, egy ápoló, aki napokkal ezelőtt veszítette életét, és két háziorvos, akik szerdán hunytak el. A spanyol egészségügyi hatóságok arra számítanak, hogy amint terveik szerint tömegessé válik a gyorstesztelés az országban, növekedni fog a regisztrált fertőzöttek száma, mivel nagyon sokan tünetmentes hordozói a vírusnak.

Aggasztó, hogy a koronavírus-fertőzés gócpontjának számító észak-olaszországi Lombardiában az elmúlt napok csökkenése után ismét emelkedi kezdett a diagnosztizált fertőzöttek száma - jelentette ki Attiolio Fontana, a tartomány kormányzója a külföldi sajtó képviselőinek.  Attilio Fontana elmondta, nem tud választ adni arra, hogy miért ugrott meg ismét a betegek száma. "Aggódom, mert nem tudom, hogy hibát vétettünk-e" - mondta Lombardia tartományi elnöke, hangsúlyozva: abba az illúzióba ringatta magát, hogy a számok végre stabilizálódtak, és csökkenésnek indulnak. Az eddigi több mint 74 ezer olaszországi diagnosztizált fertőzött fele Lombardiában betegedett meg. A 10 milliós régióban az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a nem végleges, csütörtök délutáni adatok szerint ismét 2500 fölé emelkedett, a szerdán mért 1643, a keddi 1942 és a hétfői 1555 után.

Csaknem egy hónappal az első diagnosztizált eset után csütörtökön Romániában is meghaladta az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a legfrissebb, csütörtök kora délutáni adatok szerint. Az előző napi 144-nél valamivel kevesebbel, 123-mal 1029-re nőtt csütörtökön a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 29-et intenzív osztályon ápolnak, 94-et gyógyultnak nyilvánítottak, 17-en pedig meghaltak. Külföldön csütörtökig 11, Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét. Romániában vasárnap halt meg az első koronavírusos beteg, azóta naponta 4-6 újabb áldozatot követelt a járvány.

Szlovákiában újabb 10 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma csütörtök. Ezen a héten eddig az újonnan regisztrált fertőzöttek száma napi tíz és húsz között mozgott az országban, egy nappal korábban 12 volt.

Csehországban hatra emelkedett csütörtökön az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.    Az egészségügyi minisztérium honlapján reggel megjelent kimutatás szerint az országban 1775 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván az előző napi 1497-tel szemben, akik közül tízen már meggyógyultak. A kórházakban mintegy 40 személyt kezelnek, közülük négy ember állapota súlyosnak minősíthető. Laboratóriumi tesztelésnek eddig 26 698 személy vetette alá magát.

Lengyelországban csütörtök reggelig 1085-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 158 új esetet regisztráltak, ami hárommal kevesebb, mint előző nap. A halottak száma eggyel nőtt, eddig 15 beteg hunyt el.

Tovább terjedt a koronavírus-járvány Latin-Amerika országaiban csütörtökre. Az ecuadori egészségügyi minisztérium 1211-re emelte a koronavírus-fertőzöttek és 29-re a betegségben életüket vesztők számát. Venezuelában szerdán meghaladta a százat a Covid-19-fertőzöttek száma. Delcy Rodríguez venezuelai alelnök tájékoztatása szerint a fertőzöttek száma 106, a betegségből következő halálesetet eddig nem jegyeztek fel.  Brazíliában – ahol a legutóbbi hivatalos adatok szerint 2433 fertőzött és 57 halott van – a Covid–19 súlyosságával kapcsolatban egyik legszkeptikusabbnak számító elnök, Jair Bolsonaro szerdán bejelentette: rendeletet írt alá arról, hogy a lottózóknak a világjárványtól függetlenül is nyitva kell tartaniuk. Argentínában a koronavírussal diagnosztizált 117 újabb embert azonosítottak, így a fertőzöttek száma az országban 502-re nőtt. Az egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy a vírus elkezdett közösségen belül terjedni, egészen pontosan Buenos Airesben és annak nagyvárosi környékén.

Panamában 115 újabb fertőzöttet regisztráltak, az eddig feljegyzett fertőzöttek száma 558, közülük nyolcan belehaltak a betegségbe, ketten viszont meggyógyultak az országban.

Mexikóban – ahol a legutóbbi adatok szerint 475-en fertőződtek meg a vírussal, és hatan haltak bele az általa okozott betegségbe – felfüggesztették az állami, a szociális és magánszektor tevékenységeit a járvány elleni küzdelem jegyében.

Bolíviában eddig 38 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés ténye. Hondurasban 52-re, Paraguayban 41-re, Salvadorban 13-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Peruban – ahol eddig 480 fertőzöttet és kilenc halálesetet jegyeztek fel – egy aprócska andoki faluban lakosok fáklyákkal támadtak mintegy félezer denevérre.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Ázsia-szerte emelkedett a koronavírus új fertőzöttjeinek száma csütörtökön, miközben a malajziai király és királyné önkéntes karanténba vonult, mert a palota személyzetének hét tagjánál kimutatták a kórokozót.

Dél-Koreában tovább nőtt a fertőzöttek száma: szerdán 104 embernél mutatták ki a koronavírust – közölték a helyi egészségügyi hatóságok csütörtökön. Az országban jelenleg 9241 a fertőzöttek száma, míg a halottaké 131.

Japánban szerdán regisztrálták eddig a legtöbb új fertőzöttet, 98 főt. Tokióban immár második napja haladta meg a negyvenet az új esetek száma, a japán főváros több mint 250 fertőzöttel a járvány helyi gócpontja. Japánban 1307 fertőzött és 45 halott van a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Thaiföldön 111 új esettel 1045-re emelkedett a fertőzöttek száma csütörtökön, miközben életbe lépett a szükségállapot. Az országban négyen vesztették életüket az új koronavírusban. Szingapúrban szerdán regisztrálták eddig a legtöbb új fertőzöttet, 73-at, ezzel az összes eddigi fertőzött száma 631, a halottaké pedig 2. A délkelet-ázsiai országok közül Malajziában a legmagasabb a fertőzöttek száma, a csütörtöki összesítés szerint 235 új megbetegedést jelentettek be, összesen 2031-en kapták el a kórt. A fertőzöttek száma egy hét alatt megduplázódott. A járványban 23-an vesztették életüket. Indonéziában 103 új, megerősített fertőzésről adott hírt az egészségügyi minisztérium, a betegek száma ezzel 893-re nőtt. A halálesetek száma pedig hússzal, 78-ra emelkedett, és 35-en gyógyultak meg. Indiában 13-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, míg a fertőzötteké 673. A legtöbb megbetegedést Maharastra és Kerala államban regisztrálták. Az országot szerdán 21 napra lezárták a vírus terjedését megfékezendő.

koronavírus
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzés
koronavírus-járvány
Németország
Belgium
Hollandia
Luxemburg
Svájc
Spanyolország
Olaszország
Románia
Szlovákia
Csehország
Lengyelország
Ecuador
Venezuela
Mexikó
Argentína
Bolívia
Dél-Korea
Japán

Most

12:29, Frissítve: 12:56

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

Az idei év legmelegebb napja előtt állunk. Ma bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Holnap is folytatódik a kánikula, szombat este azonban markáns hidegfront érkezik, záporokkal, zivatarokkal.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.