Ugrás a tartalomra
Pixabay/LukeL

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja

2021.01.27
09:06
2021.01.27
22:43
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította január 27-ét emléknappá.
Pixabay/peter89ba

Ez a legnagyobb második világháborús náci haláltábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, akik körülbelül 6 millióan lehettek, többségében zsidók.

Az emléknap arra is felhívja a figyelmet, hogy oktatási programokkal kell elősegíteni, hogy az ehhez hasonló népirtás többé ne ismétlődhessen meg. Az ENSZ-határozat emellett elutasította a holokauszttagadást, és általánosságban is elítélte a vallási vagy etnikai diszkriminációt és erőszakot.

MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János magyar köztársasági elnök a budavári zsinagógában gyújtott gyertyát szerdán, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. A megemlékezésen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt mondta, az emlékezés célja a zsidó hagyomány szerint az, hogy reményt, erőt tudjanak belőle meríteni. (MTI)

Pixabay/scan5353

Gulyás: Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot

Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, a magyar kormány védi az emberi méltóságot, biztosítja a vallásszabadságot, és támogatja a magyar zsidóságot kulturális identitásának megőrzésében és megerősítésében - mondta Gulyás Gergely.

A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán megosztott videóban úgy fogalmazott: emlékezünk a világ zsidóságának második világháború alatti tragédiájára, amely Európa és Magyarország történelmének is borzalmas tragédiája volt. Emlékezünk, hogy a XXI. században elkerüljük a XX. század istentelen és embertelen diktatúráit. Emlékezünk az áldozatokra és mindarra, amit velük vesztettünk. A hősökre, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben. Akik legyőzték a félelmeiket és a reménytelenség idején is segítettek.

A miniszter hangsúlyozta: hét és fél évtizeddel később a magyar zsidóság az Európában létező legnagyobb biztonságban élhet a hazájában. Mindazok emléke legyen áldott, akiknek ez nem adatott meg! - zárta üzenetét a miniszter.

Orbán Viktor: Magyarország levonta a tanulságokat történelme sötét fejezetéből

Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda délelőtt.

Levelében a magyar miniszterelnök azt írta: feleségével vissza-visszatérően felidézik azt a nagyszerű beszédet, amelyet a szervezet elnökétől hallhattak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban tartott tavalyi megemlékezésen.

"Mint magyarországi gyökerekkel rendelkező vezetőt szeretném biztosítani Önt, hogy Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből, amely oly' sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig a szeretteiktől" - fogalmazott Orbán Viktor.

Emlékeztetett arra, hogy az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll, és a közös értékek jegyében további együttműködést ajánlott fel a Zsidó Világkongresszusnak és elnökének.

A világ zsidó közössége érdekében végzett munkájához sok erőt és jó egészséget kívánok, az áldozatok előtt fejet hajtva - zárta levelét a miniszterelnök.

Pixabay

Szerbia emlékezik! - írta Aleksandar Vučić Instagram-oldalán. A szerb államfő a bejegyzésben egy meggyújtott gyertya fényképénél emlékezett meg a holokauszt áldozatairól.

holokauszt
emléknap
Auschwitz
haláltábor
zsidóság

Most

16:40, Frissítve: 16:46

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű