Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az ukrán búza horvát kikötőkből való kiszállítása

2023.09.07
17:52
Forrás
RTS, Euronews
A két ország július végén állapodott meg abban, hogy Horvátország területén lévő dunai és adriai kikötőket fognak használni az ukrán gabona exportjához.

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere ma arról számolt be, hogy a gyakorlatban is megkezdődött a megállapodás végrehajtása. Ukrajna jelentős gabonaexportőr, és folyamatosan keresi a biztonságos kiviteli útvonalakat. Minderre azért van szükség, mert Moszkva nyáron kilépett a gabonamegállapodásból, amely lehetővé tette az élelmiszer-szállítmányok biztonságos áthaladását a Fekete-tengeren.

Ráadásul az egyezmény felmondása óta Moszkva folyamatosan bombázza Ukrajna Fekete-tengeri kikötőit, júliusban kilenc nap alatt 180 ezer tonna gabonát semmisítettek meg.

Dmitro Kuleba korábban azt mondta, minden eredmény, minden megnyitott ajtó valódi és hatékony hozzájárulást jelent a világ élelmiszer-biztonságához.

ukrán gabona
Horvátország
gabonamegállpodás
gabonaexport

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.
13:10, Frissítve: 16:20

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.

Népszerű