Ugrás a tartalomra

Mi vacogunk, Ausztráliában pedig hőhullám tombol és bozóttüzek fenyegetnek

2023.12.16
09:46
2023.12.16
09:59
Forrás
Pannon RTV
Ausztrália nagy részén szombaton hőhullám tombolt, a meteorológiai szolgálat bozóttüzekre vonatkozó figyelmeztetést adott ki több államban. A forró időjárás megnöveli a bozóttüzek kockázatát az El Niño éghajlati jelenség miatt.

Az El Niño jellemzően szélsőséges eseményekkel, például erdőtüzekkel, ciklonokkal és aszályokkal jár együtt.

Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnépesebb államában szombaton több mint 50 helyen keletkezett tűz. Számos területen, köztük Sydneyben is teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben – közölte az állam tűzoltósága.

A hivatal az X közösségi oldalon közölte, hogy több mint 700 tűzoltót vetettek be a tüzek oltására a „kiterjedt magas és szélsőséges tűzveszély” közepette.

Hőségriadó és tűzriadó volt érvényben Nyugat-Ausztrália és az Északi Terület egyes részein is, míg Dél-Ausztráliában hőségriadót jósoltak, de tűzriadót nem adtak ki a meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint.

A forró időjárás megnöveli a bozóttüzek kockázatát az El Niño éghajlati jelenség miatt, amely jellemzően szélsőséges eseményekkel, például erdőtüzekkel, ciklonokkal és aszályokkal jár együtt.

Az ausztrál katasztrófaelhárítás (DFES) által közreadott képen bozóttűz a nyugat-ausztráliai Margaret River térségében, 2021. december 10-én. (MTI/EPA/DFES/Sean Blocksidge)

A távoli Nyugat-Ausztráliában található Fitzroy Crossing városában szombatra 46 Celsius-fokos maximumhőmérsékletet várnak, ami az előrejelzések szerint több mint öt fokkal meghaladja a decemberi átlagos maximumot. Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor 38,8 Celsius-fok volt ott.

Az ausztrál hatóságok magas kockázatú bozóttűzszezonra figyelmeztettek az idei nyáron, miután a 2019–2020-as „fekete nyár” idején a bozóttüzek Törökország méretű területet pusztítottak el és 33 ember halálát okozták.
A történtekkel párhuzamosan a kontinensnyi ország északkeleti részén fekvő Queensland államban a Jasper nevű trópusi ciklon, amely a területen a héten tombolt, az előrejelzések szerint további heves esőzéseket és lehetséges áradásokat hoz majd a Korall-tenger partján fekvő Cairns város térségében.

Kiemelt kép: Elszenesedett növényzet a Queensland állam fővárosától, Brisbane-től 300 kilométerre lévő Tarában 2023. október 26-án. A lángok már 11 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el, legkevesebb két ember életét vesztette.

Ausztrália

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.