Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Nehéz helyzetben van India, elhamarkodottan enyhítettek

2021.05.02
11:19
2021.05.02
11:26
Forrás
Pannon RTV
A dél-ázsiai országban napról napra csúcsot dönt a koronavírus-fertőzöttek száma. A kórházak túlzsúfoltak. Segítséget kérnek, mert már nem tudják ellátni a fertőzötteket.

A koronavírus-járvány második hulláma az országra szinte villámcsapásként hatott, szombaton Indiában több mint 392 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az aznapi halálesetek száma pedig 3600.

Sok fertőzöttet és halálesetet jelentettek India fővárosából, Delhiből is. A több mint 25 milliós város kórházai már jelezték, hogy nincs elegendő készletük orvosi oxigénből, ami miatt egyre többen vesztik életüket az egészségügyi intézményekben. A kórházakból emiatt elküldik a betegeket, a családokat pedig arra kérik, hogy szerezzenek oxigént.

Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Az egyre több halálesettel a hullaházak sem tudják tartani a tempót. Új hamvasztópontokra van szükség, különben a holttestek az utcákra kerülnek - mondta egy helyi rendőrtiszt. A pánikot az is fokozza, hogy a koronavírus szövődményei miatt elhunytak holttesteire speciális utókezelési szabályok vonatkoznak, mert nagy az újrafertőzés veszélye. Az általános célra fenntartott hullaházakban azonban ilyen eljárásra nincs lehetőség, utcán is égettek embereket.

Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Az indiai egészségügyi miniszter szerint külföldről folyamatosan érkeznek segélycsomagok. Orvosi műszereket, oxigénpalackokat és maszkokat adományoznak a több mint 1,3 milliárd lakosú országnak. Ennél azonban többre van szükség, a felajánlott segítség egyelőre csak egy csepp a tengerben - fogalmaztak a szakértők.

Két hónappal ezelőtt, sőt, márciusban is India lakosainak nagy része még a koronavírus-járvány legyőzését ünnepelte. A kormány feloldotta az utolsó érvényben maradt korlátozásokat is, az emberek pedig ellepték a piacokat, a krikettstadionok lelátóit és a vallási eseményeket. Eközben hamar kiderült, hogy az öröm elhamarkodott volt, és Indiát villámgyorsan terítette le a világviszonylatban is minden korábbinál gyorsabban terjedő vírus új mutációja.

India
koronavírus
világjárvány

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.