Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Nehéz helyzetben van India, elhamarkodottan enyhítettek

2021.05.02
11:19
2021.05.02
11:26
Forrás
Pannon RTV
A dél-ázsiai országban napról napra csúcsot dönt a koronavírus-fertőzöttek száma. A kórházak túlzsúfoltak. Segítséget kérnek, mert már nem tudják ellátni a fertőzötteket.

A koronavírus-járvány második hulláma az országra szinte villámcsapásként hatott, szombaton Indiában több mint 392 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Az aznapi halálesetek száma pedig 3600.

Sok fertőzöttet és halálesetet jelentettek India fővárosából, Delhiből is. A több mint 25 milliós város kórházai már jelezték, hogy nincs elegendő készletük orvosi oxigénből, ami miatt egyre többen vesztik életüket az egészségügyi intézményekben. A kórházakból emiatt elküldik a betegeket, a családokat pedig arra kérik, hogy szerezzenek oxigént.

Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Az egyre több halálesettel a hullaházak sem tudják tartani a tempót. Új hamvasztópontokra van szükség, különben a holttestek az utcákra kerülnek - mondta egy helyi rendőrtiszt. A pánikot az is fokozza, hogy a koronavírus szövődményei miatt elhunytak holttesteire speciális utókezelési szabályok vonatkoznak, mert nagy az újrafertőzés veszélye. Az általános célra fenntartott hullaházakban azonban ilyen eljárásra nincs lehetőség, utcán is égettek embereket.

Tanjug/AP Photo/R S Iyer

Az indiai egészségügyi miniszter szerint külföldről folyamatosan érkeznek segélycsomagok. Orvosi műszereket, oxigénpalackokat és maszkokat adományoznak a több mint 1,3 milliárd lakosú országnak. Ennél azonban többre van szükség, a felajánlott segítség egyelőre csak egy csepp a tengerben - fogalmaztak a szakértők.

Két hónappal ezelőtt, sőt, márciusban is India lakosainak nagy része még a koronavírus-járvány legyőzését ünnepelte. A kormány feloldotta az utolsó érvényben maradt korlátozásokat is, az emberek pedig ellepték a piacokat, a krikettstadionok lelátóit és a vallási eseményeket. Eközben hamar kiderült, hogy az öröm elhamarkodott volt, és Indiát villámgyorsan terítette le a világviszonylatban is minden korábbinál gyorsabban terjedő vírus új mutációja.

India
koronavírus
világjárvány

Most

22:29

A hatodik napon

Tartalmas program vár a szerb sportolókra a tokiói olimpia 6. napján, a magyarok is újabb döntőkre készülnek.
17:45, Frissítve: 19:31

Mikor jöhet a harmadik dózis?

Konkrét döntések nem születtek, viszont több ajánlást is megfogalmaztak a köztársasági válságstáb mai ülésén. A lehetséges korlátozó intézkedésekről is egyeztettek.
15:34, Frissítve: 16:32

Szóval, rímmel, színházzal Óbecsén

Drámatábort szerveztek idén is Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A résztvevők a bábozással és a mozgásszínházzal ismerkednek. A tanultakat pénteken gálaműsorban mutatják meg a közönségnek.

Népszerű