Ugrás a tartalomra

Segélyt szállító járművet ért találat a Gázai övezetben

2024.04.02
14:20
2024.04.02
18:42
Forrás
Pannon RTV
Újabb civil áldozatai vannak az izraeli légicsapásoknak a Gázai övezetben. Hétfő este az egyik élelmiszersegélyt szállító nonprofit szervezet járművét érte találat, amelynek következtében hét ember halt meg.

A World Central Kitchen nonprofit segélyszervezet ezt követően bejelentette, hogy azonnal felfüggeszti tevékenységét az övezetben. A szervezet a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt.

A Times of Israel izraeli lap szerint a támadás Deir al-Balah várostól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje volt az áldozatok között. A World Central Kitchen közlése szerint munkatársai nem egy, hanem két páncélozott autóban utaztak a védettnek nyilvánított övezetben, és járműveiket a szervezet logójával jelölték meg.

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője részvétét fejezte ki a támadás kapcsán: „Az incidenst a legmagasabb szinten vizsgáltuk át, hogy megértsük, mi történt és hogyan történt. Vizsgálatot indítunk ennek a súlyos incidensnek a további kivizsgálására, ami segít csökkenteni az ilyen események megismétlődésének kockázatát.”

Az eset kapcsán megszólalt Josep Borrell, aki elítélte a hétfő esti támadást. A kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos az incidens kivizsgálást sürgeti, és emlékeztetett, hogy a civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint már 32 845 palesztin halt meg az Izrael és a Hamász közötti háború októberi kezdete óta. Az áldozatok körülbelül kétharmada nő és gyermek.

Gázai övezet
segélyszállítmány

Most

09:36

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta Magyarország Védelmi Tanácsát a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.