Ugrás a tartalomra

Szaharai forróság csap le a hétvégén Európára

2023.07.15
08:24
2023.07.15
16:57
Forrás
Pannon RTV, Index
A Cerberus névre keresztelt hőhullám elsősorban a Földközi-tenger menti országokat éri el, vagyis Spanyolországot, a Kanári-szigeteket, Franciaországot, Olaszországot, Törökországot, Ciprust és Görögországot.

A hőmérséklet egyes helyeken a 48 fokot is meghaladhatja. Az érintett államok vészhelyzeti intézkedéseket készítettek elő.

Athénban és más görög városokban számos munkahelyen változtattak a munkaidőn, hogy a legmelegebb órákat elkerüljék, a klimatizált helyeket megnyitották a lakosság számára.

Olaszországban a hatóságok tíz nagyvárosra adtak ki a hétvégére legmagasabb szintű hőségriasztást, emellett televíziós hirdetésekben szólnak a városlakókhoz, hogy figyeljenek a háziállataikra, és rendszeresen látogassák idős hozzátartozóikat.

A Cerberust nyomon követő Európai Űrügynökség szerint a hőhullámot Európa északi részei is megérzik majd.

Szerbiában ma „csak" 34 fok lesz

Szerbia legnagyobb részében ma napos, meleg idő lesz, de egyelőre valamivel kellemesebb, mint a következő napokban. Szabadkán és környékén a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 fok körül alakul. Vasárnap országszerte tovább emelkedik a hőmérséklet, hétfőtől pedig igazi trópusi meleg várható, amikor a hőmérséklet egyes helyeken elérheti a 40 fokot is. Ez a hőség kitart szerdáig, némi enyhülést, illetve hőmérséklet csökkenést csak csütörtöktől jósolnak a meteorológusok.

A Szerbiai Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetést adott ki július második felére, 35-től 40 fokos hőmérsékletekkel. A nagyvárosokban nem csak forró napok, de trópusi éjszakák is várhatók, 20 fok feletti hőmérséklettel.

forróság
hőhullám
extrém időjárás

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.