Ugrás a tartalomra

Tizenkettedik napja tart a konfliktus Izrael és a Hamász között

2023.10.18
17:27
2023.10.18
17:41
Forrás
Pannon RTV
Gázában az összecsapások kezdete óta 3478 ember vesztette életét, és körülbelül 11 ezren sebesültek meg. Világszerte heves reakciókat váltott ki Gázai övezetben történt kórháztámadás, amelyben több százan vesztették életüket.

Legkevesebb 500-an vesztették életüket a Gázai övezetben történt kórháztámadásban - közölték a palesztin illetékesek. Állításuk szerint ez egy izraeli támadás volt, míg az Izraeli Védelmi Erők szerint a robbantást a Palesztin Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövése okozta. Az Izraeli Védelmi Erők drónfelvételeket tettek közzé, amelyekkel azt szeretnék bizonyítani, hogy nem az izraeli hadsereg fegyverei okozták a robbanást a kórházban. Mahmúd Abássz palesztin elnök szörnyű mészárlásnak nevezte az esetet.

Joe Biden amerikai elnök Ammanba utazott volna egy regionális csúcstalálkozóra, de Jordánia törölte az eseményt a kórházat ért támadás miatt. Biden, aki Tel-Avivban tartózkodik az eset kapcsán azt mondta, hogy a rendelkezésre álló információk szerint "egy másik fél" a felelős a gázai kórházban történt robbanásért. Az amerikai elnök nem pusztán részvétet nyilvánítani utazott a zsidó államba, hanem a Hamász amerikai túszai miatt is, és meg kell próbálnia gátat vetni a válságnak.

Az Európai Tanács elnöke is elítélte a kórház elleni légicsapást. Charles Michel Brüsszelben úgy fogalmazott: egy polgári infrastruktúra elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal. A civil lakosságot minden körülmények között védeni kell - tette hozzá. A kórházrobbanás hírére tiltakozások törtek ki az egész régióban, különösen a palesztinok által irányított Ciszjordániában és Libanon déli részén.

Izrael
Hamász
Gáza
Gázai övezet
Joe Biden
Mahmúd Abássz
Tel-Aviv
Charles Michel
kórházrobbanás
kórház

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.