Ugrás a tartalomra

Több mint 42 ezer halálos áldozata van a török és a szír földrengéseknek

2023.02.16
12:44
2023.02.16
16:56
Forrás
Pannon RTV
A sérültek száma meghaladja a százezret.

Továbbra is keresik a túlélőket, azonban egyre több ország mentőegységei hagyják el a katasztrófa sújtotta területet. Mindeközben pedig folyamatosak a földmozgások Törökországban.

Összedőlt épületek, romok mindenütt. Így néz ki most Antakyia központja Törökországban. 248 óra fogság után egy 17 éves lány életét mentették meg Kahramanmarasban. A múlt hétfőn kezdődő földrengés tíz török tartományban semmisített és rongált meg épületeket. A kezdeti rengést több mint 4300 utórengés követte - közölte a török Katasztrófavédelmi Ügynökség.

A Szerb Belügyminisztérium speciális mentőegységei nyolc nap után hazatérnek Törökországból, várhatóan pénteken érkeznek meg Szerbiába. Az egység tagjai 3 személy életét mentették meg, egyiküket Zigi, a szerb mentőkutya segítségével.

Szíriában pedig nem csak a földrengés okoz problémákat. Az Egészségügyi Világszervezet arról tájékoztat, hogy az ország északnyugati részén a polgárháború miatt az egészségügyi rendszer is támadás alá került. A WHO illetékesei azt kérik a szír elnöktől, Bassár el-Aszadtól, hogy nyissanak meg újabb határátkelőket Szíria és Törökország között, hogy megérkezhessenek a segélyszállítmányok a földrengés sújtotta területekre.

A Szerbiai Vöröskereszt több mint 15 millió dinárt gyűjtött össze a török és a szír károsultak javára. A szervezet illetékesei azt ajánlják, ne konzerveket és egyéb élelmiszereket küldjenek a jóakarók a károsult területekre, hanem inkább pénzt.

Ranko Demirović, programkoordinátor, Szerbiai Vöröskereszt: „Jelenleg az a legjobb, ha pénzt adományozunk, hogy közvetlenül a saját országukban tudják megvásárolni azt, ami nekik szükséges, ami kell a károsultaknak. Ha meghatározott konzervet, vagy egyéb élelmiszert küldenek, amelyeken szerbül és cirillül írja az összetevőket, azt a törökök nem fogják érteni. A megszokott termékeket a saját boltjaikban megvásárolhatják abból, amit a török Vörös Félhold humanitárius szervezet ad. Tehát most az a legjobb, ha pénzt adományozunk.”

Szerbiából egyébként egy sms elküldésével is segíthetjük őket. Törökország károsultjainak az 1003-as számra a Turska szót elküldve adományozhatunk, a szíriaiaknak az 1004-es számra a Sirija szót kell elküldeni. Egy sms ára 200 dinár.

földrengés
Törökország
Szíria

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.