Ugrás a tartalomra

Új haditechnikát vet be Oroszország Ukrajna ellen

2024.04.01
11:21
2024.04.01
11:31
Forrás
Pannon RTV
Az oroszok tovább támadják az ukrán energiarendszert, miközben követeléseket intéznek az ukrán vezetéshez, valamint Ukrajna felelősségét is vizsgálják az oroszországi terrortámadásokkal kapcsolatosan.

Az orosz katonai egységek továbbra is az Ukrán városok infrastruktúrája szempontjából kulcsfontosságú létesítményeket támadják. A frontok közelében új orosz haditechnikát is bevetettek, közölte az ukrán hadsereg. A Pcselka (Méhecske) drónhordozó, kisebb drónokat képes eljuttatni a kívánt helyre. Az oroszok azonban nem csak az ukrán energiarendszert támadják, Harkiv belvárosában több lakónegyedet is találat ért, ami civil áldozatokat is követelt. A nagy erőbedobás ellenére az oroszok emberhiányban szenvednek. Vlagyimir Putyin, orosz elnök 150 ezer állampolgár besorozását rendelte el.

Az orosz katonaság közleménye szerint három ukrán Su-25 vadászrepülőt lőttek le a voznyesenszki reptér közelében, Mikolaiv régióban. Az orosz csapatok több harci járművet és légvédelmi felszerelést is megsemmisítettek.

Mindeközben Ukrajna továbbra is a nagyhatalmak támogatásától függ leginkább. Franciaország több száz harci járművet küld Ukrajnába, köztük korszerűbb Griffon harckocsikat is. Az Amerikai Egyesült Államok támogatása még kérdéses, de április első felében a kongresszus ismét szavazhat ezzel kapcsolatban. A szakértők szerint, jelenleg vadászgépekre lenne a legnagyobb szüksége az ukrán hadseregnek.

Diplomáciai téren is tovább bonyolódik a helyzet. Miután Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök felmentette főtanácsadója mellett további három tanácsadóját is, az oroszok követeléseket intéztek az ukrán vezetésnek. Szerintük a Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás és más oroszországi terrortámadások nyomai is Ukrajnába vezetnek. Moszkva az összes érintett letartóztatását és kiadatását követeli, köztük Vaszil Maljukot, az SZBU vezetőjét is felelősnek gondolják. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat azonban értelmetlennek minősítette és visszautasította Oroszország követeléseit.

orosz-ukrán háború

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.