Ugrás a tartalomra

Újabb vulkánkitörés volt Hawaiin

2023.01.07
14:49
Forrás
index.hu
Néhány hete a szigeten kitört a világ legnagyobb vulkánja.

Tavaly november végén – több évtized után először – tört ki a Mauna Loa nevű vulkán. Most egy másik tűzhányó, a Mauna Loával szomszédos Kilauea is kitört.

A Hawaiin működő vulkánmegfigyelő állomás észlelte a kitörést a webkamerás felvételeken. Ugyanakkor közölték, hogy a kitörés egyelőre csak a vulkán kráterén belül játszódik le, így a környékbeli községek nincsenek veszélyben.

A Kilauea általánosságban is az aktívabbak tűzhányók közé tartozik: 2021 szeptembere óta a tavaly december volt az első olyan hónap, amikor egyáltalán nem volt semmilyen kitörés a CNN szerint. Egyik legdurvább kitörése néhány éve, 2018-ban volt: akkor több száz ház semmisült meg, és a tűzhányó környékét teljesen ki kellett üríteni.

Hawaii
vulkánkitörés

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.