Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Ünnep örömmel és ürömmel - így búcsúztatta a világ 2022-t

2023.01.01
11:48
2023.01.01
15:37
Forrás
Pannon RTV
Elbúcsúztatta a világ 2022-t - az évet, mely háborút, energetikai válságot, inflációt és sok bizonytalanságot hozott.

Londonban az elhunyt királynőről, Brazíliában Peléről, a keresztény világban Benedek pápáról is megemlékeztek a köztéri összejöveteleken. Ukrajnában légiriadó és rakétabecsapódások hangja volt hallható. A pozitív szemléletűek azonban örültek, hogy a járvány miatti kétévnyi korlátozás után újra tűzijátékokkal, koncertekkel, nagy tömegben ünnepelhettek.

Londonban, a Temze partján több mint 100 ezren gyűltek össze, hogy megnézzék a tűzijátékot. A program részeként az égre vetítették a tavaly elhunyt királynő, II. Erzsébet képét is, egy időre pedig az ukránokkal való szolidaritásként kék-sárgára festették az épületeket.

Párizsban az ikonikus Champs-Élysées-n ünnepeltek. Emmanuel Macron francia elnök televíziós újévi beszédben köszöntötte a népet, és ígéretet tett Ukrajna támogatására.

Látványos tűzijáték volt az európai nagyvárosok többségében, köztük a németországi Berlinben, Münchenben, a portugáliai Lisszabonban, a svájci Genfben és Zürichben.

Törökország legnépesebb városában, Isztambulban utcai mulatságokkal és tűzijátékkal köszöntötték 2023-at. A Páduai Szent Antal katolikus templomban keresztények tucatjai imádkoztak az új évért, és megemlékeztek a szilveszter napján elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

New York folytatta a százéves tradíciót, az ikonikus Times Square-en az éjféli visszaszámlálás azzal ért véget, hogy leereszkedett a magasból egy csaknem hattonnás, négy méter átmérőjű gömb, majd konfetti hullt az ünneplőkre. A kristálygömb témája minden évben egy újabb „ajándék”, valami olyan érték, amelyet az egész világon nagy becsben tartanak. A gömb idei témája a „szeretet ajándéka” volt.

Az Egyesült Államok más városaiban, például Las Vegasban is fergeteges tűzijátékot tartottak.

Brazíliában visszafogottan ünnepeltek, az országban ugyanis újra felcsaptak a járvány miatti aggodalmak. Sok városban lemondták a köztéri ünneplést, Rio de Janeiroban pedig a korábbi kétmillió helyett csak néhány ezer ember gyűlt össze.

Brazíliában emellett tart még a háromnapos gyász is, melyet a csütörtökön elhunyt futball-legenda, Pelé emlékére hirdettek.

A legborúsabb újévvárás azonban minden bizonnyal Ukrajnában volt. Kijev kihalt utcáin az új év egyetlen jele az volt, hogy a helyi lakosok az erkélyükről kiabálták, hogy „Boldog új évet!” és „Dicsőség Ukrajnának!”

London
Párizs
Isztambul
Rio de Janeiro
szilveszter
New York
újév

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű