Ugrás a tartalomra

Visszautasította Izrael a Hamász tűzszünetre vonatkozó ajánlatát

2024.02.08
17:26
2024.02.08
17:50
Forrás
Pannon RTV
Benjámín Netanjáhú miniszterelnök szerint országa jó úton halad a palesztin terrorszervezet teljes elpusztítása felé, ami már csak hónapok kérdése.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken úgy nyilatkozott, Izraelre nyomást kell gyakorolni annak érdekében, hogy a Gázai övezetben zajló katonai akciónak a lehető legkevesebb civil áldozata legyen. Az ENSZ aggodalmát fejezte ki az Izraeli Védelmi Erők további tervei miatt, miszerint bevonulnának az övezet déli részén található Rafah városába is.

A Hamász négy és fél hónaposra tervezett tűzszüneti javaslatát Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök nagyon rövid mérlegelés után elutasította. Döntését azzal indokolta, hogy az Izraeli Védelmi Erők nagyon közel állnak a palesztin szervezet teljes megsemmisítéséhez. Úgy értékelte, hogy Izrael néhány hónapon belül teljes és meggyőző győzelmet arat majd a Hamász felett, kiszabadítja az elrabolt túszokat és megtisztítja a Gázai övezetet.

A Hamász politikai ágának képviselői ismét Kairóba utaztak újabb fegyverszüneti tárgyalások megkezdésére egyiptomi közvetítéssel. Eközben Vlagyimir Putyin is a felek közötti feszültség csökkentéséről számolt be. Az orosz elnök azt mondta, hogy a Hamász vezetőivel folytatott tárgyalásoknak köszönhetően konkrét előrelépés történt, ami nem csak az orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsájtására vonatkozik.

A Közel-Keleten tartózkodó amerikai külügyminiszter, Antony Blinken arra hívta fel a figyelmet, hogy az elakadt fegyverszüneti tárgyalások közepette nyomást kell gyakorolni Izraelre annak érdekében, hogy a katonai művelet a lehető legkevesebb civil áldozatot követelje. Az Egyesült Nemzetek aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az izraeli hadsereg Gázaváros és Hán Junisz után az övezet déli csücskében található Rafah városába is bevonul. A 250 ezer embernek otthont adó településen egyes információk szerint 1 milliónál is több palesztin menekült zsúfolódott össze. Az ENSZ értékelése szerint humanitárius katasztrófához vezethet a háború folytatása.

Izrael
Hamász
Gáza

Most

Népszerű