Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Dajka- és felnőttmesék - A Magyar Népmese Napja Felvidéken

2022.09.26
15:39
Forrás
Hagyományok Háza
A Magyar Népmese Napját tizenhét éve ünnepeljük a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján. A jeles naphoz kapcsolódva a felvidéki népmesehagyományok megőrzését szolgálják a helyi rendezvények gazdag programjai hét helyszínen.

A magyar népmese napja alkalmából a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia október 3-4-én, hét helyszínen szervez rendezvénysorozatot. E két nap délelőttjén öt oktatási intézménybe látogatnak el a felkért mesemondók, ahol osztályról osztályra haladva hozzák közel a gyermekek számára a népmesék világát. A Mesedélelőtt elnevezésű programokat az esti órákban a Mesekocsmák követik. Ezek a felnőtteknek szóló rendezvények, az egykori társas összejövetelek mesemondó hagyományait követik. Történetek elevenednek meg, a hagyományos élőszavas mesemondói stílust követve kínálnak betekintést a magyar mesehagyomány tréfás, pajzán rétegébe.

Hagyományok Háza

A programsorozat a Meseszó Egyesület szakavatott és gyakorlott mesemondóinak közreműködésével valósul meg, Pintér Zsolt, Klitsie-Szabad Boglárka, Szénási Veronika és Zámborszky Eszter személyében. A rendezvénysorozat szervezője és szakmai felelőse Varga Norbert.

A Mesedélelőtt programsorozat helyszínei: a muzslai Endrődy János Alapiskola, a Ragyolci Alapiskola és Óvoda, a füleki Daxner utcai óvoda és a Štúr utcai óvoda, valamint a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola.

A mesekocsmákat Komáromban (RÉV – A Magyar Kultúra Házában), Bátkán (Községházán) és Várhosszúréten (Buzgó kultúrházban) rendezik.

Csermák Zoltán

magyar népmese napja
MTVA
Hagyományok Háza Hálózat

Most

12:29, Frissítve: 14:22

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.